Suomalais­tutkijoiden löydös voi auttaa kehittämään rokotteen ja lääkkeen korona­virusta vastaan – ”Tulokset ovat lupaavia” - Tiede - Ilta-Sanomat

Suomalais­tutkijoiden löydös voi auttaa kehittämään rokotteen ja lääkkeen korona­virusta vastaan – ”Tulokset ovat lupaavia”

Suomalaistutkijat saivat selville, miksi koronavirus leviää niin ärhäkästi. Tutkimustuloksen pohjalta tautia vastaan voidaan kehittää sekä tehokas rokote että lääke, Helsingin yliopiston virustutkija uskoo.

Helsingin yliopiston virustutkija Giuseppe Balistreri löysi kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa koronaviruksen perimästä avaimen, jonka avulla se tunkeutuu soluun.­

23.10. 6:01

Intiassa kehitetään koronavirusta vastaan rokotetta, jonka toimintaperiaate perustuu suomalaistutkijoiden löydökseen. Tutkijat ovat ehdottaneet, että uutta virusta vastaan voitaisiin käyttää rokotetta, joka perustuu heikompaan virusmutanttiin. Vastaavanlaisia eläviä heikennettyjä viruksia on käytetty muun muassa polio-, isorokko ja tuhkarokkorokotteissa.

– Monet tutkijat ovat tarttuneet ideaamme ja eilen sain yllätyksekseni kuulla, että Intiassa on jo alettu testata rokotteita. Se tarkoittaa, että he ovat ehkä lukeneet työstämme ja ymmärtäneet löydöksemme tärkeyden. Julkaisimme tutkimuksen ensimmäisen luonnoksen verkossa jo kesäkuussa, kertoo Helsingin yliopiston virustutkija Giuseppe Balistreri.

Kun koronaviruksen perimä selvisi tammikuussa, kansainvälistä tutkijaryhmää johtanut Balistreri löysi Olli Vapalahden ryhmän kanssa viruksesta ominaisuuden, joka tekee siitä niin ärhäkästi tarttuvan. Tutkijoiden löydös julkaistiin tällä viikolla arvostetussa Science-tiedelehdessä. Asiasta uutisoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Koronavirus on kuin merisiili, joka tarttuu piikeillään solun ace-2-reseptoriin. Tutkijat saivat selville, että uuden viruksen piikeissä on lisäksi koukku, joka tarrautuu solun pinnan toiseen reseptoriin, neuropiliiniin.

– Sama pieni koukku on myös monissa muissa kaikista vaarallisimmissa viruksissa, kuten ebolassa, hiv:ssä, joillakin lintuinfluenssan patogeenisissä linjoissa ja verenvuotokuumeetta aiheuttavissa viruksissa, Balistreri sanoo.

Kun koukku poistetaan koronaviruksen piikeistä, saadaan aikaiseksi heikompi virus, joka ei leviä tehokkaasti soluissa. Tutkijoiden mukaan aseistaan riisuttua virusta voitaisiin käyttää koronavirustautiin kehitettyjen rokotteiden pohjana.

Heikennettyä virusta on testattu eläimillä jo kesällä: niillä se aiheutti vain lieviä oireita, ei levinnyt tehokkaasti ja kaiken lisäksi teki eläimistä immuuneja oikealle virukselle. Virusmutanttien pohjalta tehdyt rokotteet ovat halpoja, koska heikennettyjä viruksia on helppo luoda valtavia määriä laboratorio-olosuhteissa, virustutkija kertoo.

– Tulokset ovat lupaavia. Toivomme, että voimme pian siirtyä kliinisiä kokeita kohti.

Balistrerin mukaan maailman suurimmat lääkeyhtiöt ovat jo niin pitkällä rokotekehityksessään, etteivät ne ole muuttaneet suunnitelmiaan tutkijoiden varsin tuoreen tutkimustuloksen perusteella. Pääasiassa korona­virus­rokote­hankkeet perustuvat tällä hetkellä siihen, että rokotteissa käytetään vain yhtä osaa viruksesta, jolloin ihmiskeho alkaa muodostaa sille vasta-aineita.

– Nyt löydöstämme on alettu katsoa vakavammin mahdollisena vaihtoehto B:na. Eläviä, heikennettyjä viruksia voidaan ottaa käyttöön, jos nykyiset rokotteet eivät toimi.

Suomalaistutkijat kehittävät Tarton yliopiston tutkijoiden kanssa koronavirustautiin uudenlaista lääkettä. Lääkkeet pohjautuvat molekyyleihin, jotka estävät viruksen kiinnittymisen solun reseptoreihin.

– Olemme testanneet molekyylejä laboratorio-olosuhteissa ja ne toimivat todella hyvin. Toivomme, että tulokset saadaan varmistettua kliinisissä testeissä ja voimme saada jotain valmiiksi ensi vuoden puoleenväliin mennessä.

Balistrerin mukaan lääkettä voitaisiin mahdollisesti antaa nenäsuihkeena kotioloissa. Silloin potilaan ei tarvitsi välttämättä mennä sairaalaan ja sivuvaikutukset voisivat olla vähäisempiä kuin nieltävillä lääkkeillä, tutkija uskoo.

– Se olisi fantastista.

Uuden koronaviruksen, eli SARS-CoV-2-viruksen yksi suurimpia ongelmia on sen nopea leviäminen. Se leviää tehokkaasti osaltaan siksi, että se aiheuttaa monille aluksi vain lieviä oireita. Jos se olisi kovin tappava, tartunnan saanut jäisi helposti sängynpohjalle, eikä levittäisi virusta ympäristöönsä.

– Moderni maailma on koronaviruksen paratiisi. Ihmiset elävät isoissa yhteisöissä ja matkustavat ympäri maailmaa. Lentokoneella kulkeva ihminen voi levittää virusta yhdestä maanosasta toiseen.

Helsingin yliopiston virustutkija Giuseppe Balistreri löysi kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa koronaviruksen perimästä avaimen, jonka avulla se tunkeutuu soluun.­

Balistreri kertoo sairastuneensa itse covid-19-tautiin matkalla Australiassa. Hän palasi Suomeen Ruotsin kautta ja pari päivää myöhemmin hänellä todettiin tartunta.

– Se oli rankka tauti. Olin viikon todella sairas ja jouduin yhdeksi yöksi sairaalaan. Keuhkoissani ei todettu muutoksia, mutta minulla oli neurologisia oireita.

Koronavirus aiheuttaa monille tavallisten flunssaoireiden lisäksi pitkäaikaisia neurologisia oireita: huimausta, lamauttavaa lihasväsymystä, keskittymisvaikeuksia ja toisilla jopa epileptisiä kohtauksia.

– Jotkut ovat kuolleet aivohalvaukseen. Kaikki neurologiset oireet liittyvät siihen, miten aivot kontrolloivat lihaksia.

Suomalaistutkijat ovat löytäneet saksalaiskollegoidensa kanssa covid-19-tautiin kuolleiden potilaiden nenästä virusta. Löydös selittää sen, miksi osa koronavirustautiin sairastuneista menettää joksikin aikaa hajuaistinsa.

– Hajuaisti palautuu, koska nenään kasvaa aina uusia hermosoluja kuolleiden tilalle.

Balistrerin mukaan toiset tutkijat ovat saaneet selville hiljattain, että koronaviruksen neuropiliinin tarttuva koukku pystyy katkaisemaan kivusta aivoille kertovat viestit.

– Tutkijoiden mukaan tämä voi selittää sen, miksi monet potilaat eivät aluksi saa oireita.

Lohdullista on, että virustutkija on varma, että maailman tiedeyhteisö voittaa taistelun koronavirusta vastaan ennen pitkää: tautiin saadaan sekä tehokas rokote että toimiva lääke.

– Tällä hetkellä yritämme koota Suomen tiedeyhteisöä Suomen Akatemian avulla yhteen. Suomi on pieni maa, joten ainoa mahdollisuutemme on tehdä yhteistyötä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?