HS: Suomalaistutkijat löysivät selityksen koronaviruksen rajuun leviämiseen – rakenteessa yhtäläisyys ebolaan ja hiv:iin - Tiede - Ilta-Sanomat

HS: Suomalaistutkijat löysivät selityksen koronaviruksen rajuun leviämiseen – rakenteessa yhtäläisyys ebolaan ja hiv:iin

Helsingin yliopiston tutkijat selvittivät, miksi virus leviää odotettua tehokkaammin ja kehittivät sille mahdollisen torjuntakeinon.

Helsingin yliopiston tutkijat löysivät koronaviruksen pinnalla havaituista piikeistä myös väkäsen.­

21.10.2020 2:14

Helsingin yliopiston tutkijat ovat päässeet koronaviruksen poikkeuksellisen tehokkaan tartuntamekanismin jäljille, kertoo Helsingin Sanomat.

Kansainvälistä tutkijaryhmää johtaneen virustutkija Giuseppe Balistrerin mukaan kyse on koronaviruksen perimässä piilleestä ominaisuudesta.

– Kun huomasimme, mikä se oli, olimme järkyttyneitä. Se oli sama osa, joka on kaikista vaarallisimmissa ihmisen viruksissa: ebolassa, hiv:ssä, lintuinfluenssan patogeenisissa linjoissa ja verenvuotokuumetta aiheuttavissa viruksissa”, Balistreri kertoi lehdelle.

Viruksen rakenteesta on paljastunut ongenkoukkua muistuttava mekanismi: COVID-19 pystyy tarttumaan ihmisen soluihin sekä ”koukun” terävällä kärjellä että varressa olevalla väkäsellä. Juuri väkänen erottaa uuden koronaviruksen esimerkiksi sukulaisestaan sarsista ja selittää, miksi se on paljon tarttuvampi.

Tutkijat onnistuivat myös kehittämään erityisominaisuudelle vasta-aineen, joka vähensi HS:n mukaan tartuntoja soluviljelmissä 40 prosenttia. Löydöt voivat johtaa tehokkaan koronarokotteen kehittämiseen.

– Ajatuksemme on hidastaa virusta. Jos sitä hidastaa, immuunijärjestelmämme ehtii hätiin ja voi voittaa taistelun, Balistreri kuvaa.

Tutkijoiden mukaan rokotteen pohjana voisi käyttää muunneltua virusta, jolta on poistettu ”väkänen”. Tavoitteena on, että tehokkaimmasta aseestaan riisuttu, heikennetty virus toisi immuniteetin myös oikeaa virusta vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?