Löytyikö koronaa vastaan vihdoinkin tehokas lääkehoito? Näin Trumpille annettu vasta-aineterapia toimii - Tiede - Ilta-Sanomat

Löytyikö koronaa vastaan vihdoinkin tehokas lääkehoito? Näin Trumpille annettu vasta-aineterapia toimii

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sai koronatautiinsa kokeellista lääke­valmistetta, jossa on kahta vasta-ainetta. Niiden tarkoitus on sitoutua koronaviruksen piikkiproteiinin eri osiin ja estää sen toimintaa.

10.10.2020 7:15

Koronaviruksen piikkiproteiini on kuin avain, joka sopii lukkoon: ihmisen kudosten reseptoreihin. Saatuaan lukon auki virus pääsee sisään elimistöön. Vasta-aineet ovat luonnon kehittämä nerokas puolustuskeino taudinaiheuttajaa vastaan. Kun ne kiinnittyvät piikkiproteiiniin, avain ei sovi enää lukkoon, eikä ovi soluun aukea.

Donald Trump ei säästänyt sanoja kehuessaan saamaansa Regeneron-lääkeyhtiön vasta-ainecocktailia, jonka kauppanimi on REGN-COV2. Hän kuvaili sitä ”uskomattomaksi”. Maan korkein tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci oli hänkin optimistinen:

– On varsin hyvin mahdollista, että (lääke) todellakin paransi hänen oloaan, Fauci sanoi uutiskanava MSNBC:lle.

Presidentti Donald Trump kotiutui Walter Reed -sotilassairaalasta 5. lokakuuta.

Onko vasta-aineterapia siis lääketieteen uusi ihmease koronapandemiaa vastaan? Se olisi lottovoitto, sillä tehokasta ja turvallista rokotetta ei vielä ole.

Kansainväliset lääkeyhtiöt tutkivat jo kymmeniä erilaisia vasta-aineita, joiden toivotaan tehoavan koronavirusinfektioon. Teoriassa, ja laboratoriossa, vasta-aineiden toiminta näyttää ihanan yksinkertaiselta ja tehokkaalta. Tosielämässä kaikki on tietenkin paljon mutkikkaampaa.

IS kertoo seuraavassa, mitä vasta-aineet ovat, miten ne toimivat ja mitä ongelmia niihin liittyy.

1. Määritelmä

Vasta-aineet ovat y-kirjaimen muotoisia valkuaisainemolekyylejä, joita elimistön immuunijärjestelmän omat solut tuottavat. Ne ovat nopeaa soluvälitteistä immuniteettia hitaampi, takalinjan puolustus taudinaiheuttajia vastaan.

Vasta-aineet torjuvat taudinaiheuttajia sitoutumalla niiden antigeeniin – siihen osaan, jonka ihmisen immuunipuolustus tunnistaa ja johon se reagoi. Uudella koronaviruksella sars-cov-2:lla on useita antigeenejä, joista merkittävimpiä ovat sen kuoren ja piikkiproteiinin eri osat.

2. Vasta-aineita on erilaisia

Trumpille annetussa lääkkeessä on kahta monoklonaalista vasta-ainetta, jotka sitoutuvat antigeenin – siis piikkiproteiinin – eri kohtiin.

Monoklonaalisella vasta-aineella tarkoitetaan yhden antigeenin tiettyyn osaan sitoutuvaa vasta-ainetta. Monoklonaaliset vasta-aineet ovat identtisiä, sillä ne ovat peräisin keskenään samanlaisista immuunisoluista. Monoklonaalisia vasta-aineita on mahdollista tuottaa lähes mitä tahansa ainetta vastaan.

Polyklonaaliset vasta-aineet puolestaan ovat joukko erilaisista immuunisoluista peräisin olevia vasta-aineita. Ne sitoutuvat saman antigeenin eri osiin. Toipilasplasman vasta-aineet ovat polyklonaalisia.

3. Tuotanto

Vasta-aineita voidaan joko valmistaa laboratoriossa tai eristää koronavirustaudista toipuneen veriplasmasta. Viimeksi mainittu, niin sanottu toipilasplasma, sisältää hyvin monia erilaisia vasta-aineita, joista kaikki eivät ole lääkkeenä tehokkaita – ne eivät neutraloi virusta.

Monoklonaalisten vasta-aineiden perinteisessä valmistustavassa käytetään hiiriä, joille annetaan rokotteessa antigeeniä – viruksen osia. Hiirten elimistön tuottamia vasta-aiheita ryhdytään sitten kasvattamaan soluviljelmissä, ja näin saatuja vasta-aineita kloonataan lääkkeen massavalmistusta varten. Menetelmä vaatii monimutkaisia puhdistusprosesseja. Toinen tapa on tuottaa vasta-aineita täysin keinotekoisesti geeniteknologian avulla.

Yhdysvaltain mediat kertoivat perjantaina, että Regeneronin lääkkeen testauksessa on käytetty solulinjaa, joka on peräisin 1970-luvulla abortoidun sikiön munuaiskudoksesta.

4. Hoidon ajoitus

Immuunijärjestelmän luontaisesti tuottamien vasta-aineiden ilmaantuminen elimistöön vie aikansa – vasta-aineen tyypistä riippuen jopa viikkoja. Siksi vasta-aineterapiaa annetaan koronavirusinfektion alkuvaiheessa, kun potilas on vielä oireeton tai lieväoireinen. Näin toimittiin myös potilas Trumpin kohdalla. Lääkkeen toivotaan laskevan potilaan viruskuormaa ja lyhentävän sairaalahoitoon käytettävää aikaa.

Regeneron-lääkeyhtiö sijaitsee Tarrytownissa, New Yorkin osavaltiossa.

5. Ongelmana epävarmuus

Vasta-ainelääkkeitä ei ole helppo suunnitella. Kaikkiaan 21 kansainvälisille markkinoille vuosina 2014–2019 kehitettyä monoklonaalista vasta-ainelääkettä epäonnistui viimeisissä, kolmannen vaiheen kliinisissä kokeissa, kertoo lääketieteellinen Karger Pharmacology -julkaisu. Lääkkeet oli suunniteltu hyvin erilaisiin tauteihin, muun muassa astmaan ja munasolusyöpään.

Regeneron-yhtiön covid-19-tautiin kehittämä vasta-ainelääke toimi suppeissa kliinisissä kokeissa hyvin, mutta osassa potilaista havaittiin vielä hoidon jälkeen koronavirusta. Science-lehden mukaan virusten löytyminen oli yllättävää, sillä lääkkeessä käytetyt vasta-aineet oli osoitettu tehokkaiksi. Lehden asiantuntijan mukaan ei ole kuitenkaan varmaa, olivatko jäljelle jääneet virukset enää lisääntymiskelpoisia.

Samanlaisen, kahta vasta-ainetta sisältävän kokeellisen covid-lääkkeen on kehittänyt yhdysvaltalainen Eli Lilly -yhtiö. Kumpikaan ei vielä ole saanut myyntilupaa tuotteelleen, ja valmisteista on toistaiseksi julkaistu vain niukasti tutkimustietoa.

6. Kallis hinta

Monoklonaaliset vasta-aineet ovat kalliita tuottaa, ja niiden kysyntä todennäköisesti ylittää tarjonnan, jos ne osoittautuvat tehokkaiksi ja turvallisiksi koronaviruslääkkeiksi. Yhdysvaltain hallitus on sijoittanut Regenoriin 450 miljoonaa dollaria (runsaat 380 milj.euroa). Yhtiön toivotaan tuottavan vuoden loppuun mennessä 300 000 annosta lääkettä, jotka hallitus on luvannut jakaa potilaille maksutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?