Ruotsalaistutkijoiden mukaan laulaminen on korona-aikana turvallista, mutta tiettyjä kirjaimia kannattaa välttää - Tiede - Ilta-Sanomat

Ruotsalaistutkijoiden mukaan laulaminen on korona-aikana turvallista, mutta tiettyjä kirjaimia kannattaa välttää

Lundin yliopiston tutkijat selvittivät, miten pisarat ja aerosolit levisivät laulamisen yhteydessä.

Koronaviruksen on todettu tarttuvan myös ilmateitse. Kuvituskuva.­

15.9. 3:36 | Päivitetty 15.9. 3:42

Koronaviruksen on todettu tarttuvan pisaratartunnan lisäksi myös ilmavälitteisesti, mikroskooppisten pienten aerosolien muodossa.

Ilmaan leijumaan jääviä aerosoleja syntyy useimmiten aivastaessa ja yskiessä – mutta luonnollisesti myös laulaessa.

Ruotsalaisen Lundin yliopiston tutkijat selvittivät seikkaperäisesti, miten korona voi tarttua laulaessa, ja mitä kirjaimia korona-ajan yhteislaulutuokioissa tulisi eritoten välttää.

Tutkimukseen osallistui kaksitoista tervettä ja kaksi koronapositiivista laulajaa. Seitsemän heistä oli ammattilaisoopperalaulajia.

Keskenään laulaneiden, terveiden koehenkilöiden avulla analysoitiin sitä, minkä tyyppinen laulaminen levittää pisaroita ja aerosoleja erityisen paljon.

Pahimmaksi levittäjäksi ilmeni kovaääninen ja runsaasti konsonantteja sisältänyt laulu.

– Jotkut pisarat olivat niin suuria, että ne liikkuivat vain muutamia senttimetrejä suusta ennen kuin putosivat, kun taas toiset pisarat olivat pienempiä, jolloin ne saattoivat leijua ilmassa minuutteja, totesi Lundin yliopiston aerosoliteknologian tohtoriopiskelija Malin Asved.

– Konsonanttien lausuminen vapautti erittäin suuria pisaroita, ja erityisesti B- ja P-kirjaimet erottuivat suurimpina aerosolilevittäjinä,

Pisaroiden leviämistä analysoitiin voimakkaiden lamppujen, kameroiden ja mikroskooppisten pieniä ainesosia tunnistavan laitteiston avulla.

Koronapositiivisten laulajien kokeessa puolestaan selvisi, ettei virus leviä laulamisen yhteydessä kovinkaan aggressiivisesti, vaikka pisaroiden ja aerosolien leviäminen onkin voimakasta.

– Heidän ilmanäytteissään ei todettu havaittavaa määrää virusta, mutta täytyy muistaa, että viruksen määrä voi vaihdella hengitysteiden eri osissa ja eri ihmisten välillä. Näin ollen koronapotilaan levittämät aerosolit voivat siis aiheuttaa pienen tartuntariskin laulamisen aikana, Asved jatkoi.

Myös Britanniassa suoritettujen tutkimusten mukaan laulaminen ei aiheuta puhumista suurempaa tartuntariskiä.

Ruotsalaistutkimuksen mukaan laulamisturvallisuutta voi edistää muiltakin elämänaloilta tutuilla keinoilla: turvavälien, hyvän hygienian, kasvomaskien käytön ja tehokkaan ilmanvaihdon todettiin vähentävän tartuntariskiä huomattavasti.

Varomattomaan lauluun ei siis kannata ryhtyä, mutta turvallisessa ympäristössä suoritettuna veisaaminen ei aiheuta innokkaiden vokalistien onneksi suurtakaan tartuntariskiä

– Laulamista ei tarvitse hiljentää, mutta tällä hetkellä pitäisi laulaa vain sellaisten varotoimenpiteiden vallitessa, jotka vähentävät infektion leviämistä, tutkija Jacob Löhndahl tiivisti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?