USA:ssa tutkittiin, miten koronavirus tarttuu – yksi arkinen toimi erottui selvästi vaarallisimpana - Tiede - Ilta-Sanomat

USA:ssa tutkittiin, miten koronavirus tarttuu – yksi arkinen toimi erottui selvästi vaarallisimpana

Ravintolat ovat koronalinkoja.

Dj vaati asiakkaita pukemaan maskit italialaisessa ulkoilmaravintolassa elokuussa – turhaan.

13.9.2020 6:08

Ravintolassa syöminen lisää selvästi koronavirustartunnan riskiä.

Tämä ilmenee Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n suorittamasta tutkimuksesta, jonka julkaisi perjantaina Morbidity and Mortality Weekly Report.

Tutkimuksessa oli mukana 154 positiivisen koronavirustestin antanutta henkilöä ja 160 ihmisen kontrolliryhmä, jonka testitulokset olivat negatiivisia. Heiltä kaikilta kysyttiin, miten he olivat käyttäytyneet testiä edeltävän 14 päivän aikana.

Odotetusti positiivisen testituloksen saaneissa oli huomattavasti enemmän sellaisia henkilöitä, jotka tiesivät olleensa tekemisissä jonkun tartunnan saaneen kanssa. Positiivisen testin antaneista heitä oli 41 prosenttia, kontrolliryhmästä 4 prosenttia.

Sen sijaan yllättävämpää oli se, että koronaviruksen saaneet olivat olleet ravintolassa noin kaksi kertaa niin todennäköisesti kuin negatiivisen testin antaneet. Tutkimuksessa ei eroteltu sitä, aterioivatko henkilöt sisätiloissa vai terassilla.

Tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin myös, olivatko he käyneet ostoksilla, toimistotyössä, kauneushoitolassa, kuntosalilla, kirkossa, baarissa tai kahvilassa. Myös kokoontumisista kotona ja julkisten kulkuvälineiden käytöstä tiedusteltiin. Näiden toimien suhteen ei ollut merkittävää eroa tartunnan saaneiden ja siltä välttyneiden käytöksessä.

– Ravintoloissa tapahtuneiden altistumisten on raportoitu liittyvän ilmanvaihtoon. Ilmavirran suunta ja intensiteetti sekä tuuletus saattavat vaikuttaa viruksen leviämiseen, vaikka turvaetäisyys ja kasvosuojien käyttö olisivat suositusten mukaista, tutkijat kirjoittavat.

– Kasvosuojia ei voi käyttää tehokkaasti syödessä ja juodessa, kun taas ostoksien tekeminen ja lukuisat muut sisätiloissa tapahtuvat aktiviteetit eivät estä maskin käyttöä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?