Tutkijat varoittavat: kahden metrin etäisyys ei suojaa koronavirukselta – vertaus tupakansavuun paljastaa vaaran

Tutkijoiden mukaan maskien käyttäminen on erittäin tärkeää virustartuntojen estämiseksi.

Taiwan velvoitti tammikuussa kansalaisiaan käyttämään kasvomaskeja julkisilla paikoilla. Vain 7 ihmistä on kuollut koronavirukseen 24 miljoonan asukkaan maassa.

29.5.2020 4:29

Kaksi yhdysvaltalaista ja yksi taiwanilainen tutkija kirjoittavat Science-lehdessä julkaistussa artikkelissa, että kasvomaskien käyttö on välttämätöntä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kimberly A. Prather, Chia C. Wang ja Robert T. Schooley päätyvät tähän lopputulokseen käytyään läpi tuoreimman tutkimustiedon viruksen leviämisestä.

Tutkimukset ovat paljastaneet, että suuri osa koronavirustartunnoista aiheutuu oireettomien ihmisten hengityksestä, puheesta, yskästä ja aivastuksista muodostuneista aerosoleista.

Aerosolit ovat pisaroita pienempiä hiukkasia. Ne ovat näkymättömiä ja voivat säilyä ilmassa useiden tuntien ajan.

Tutkijoiden mukaan Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus 6 jalan tai kahden metrin suojaetäisyydestä pohjautuu 1930-luvun tutkimuksiin pisaratartunnoista. Ne osoittivat, että yskän ja aivastusten synnyttämät suuret pisarat laskeutuivat nopeasti. Tuolloin ei kuitenkaan ollut olemassa teknologiaa, jolla saatettiin mitata pienten aerosolien matkaamaa etäisyyttä.

Tutkijoiden mukaan yhä laajeneva todistusaineisto viittaa siihen, että WHO:n suositus ei ole riittävä sisätiloissa, joissa aerosolit voivat pysyä ilmassa tuntien ajan, kerääntyä ajan kuluessa ja levitä ilmavirtojen mukana kahta metriä pidemmälle.

Tutkijoiden mukaan onkin vaikeaa määritellä riittävä suojaetäisyys koronaviruksen varalle. He hakevat vertailukohdan tupakoitsijan uloshengittämästä tupakansavusta, joka sisältää myös pienenpieniä hiukkasia.

–Etäisyys, jonka päästä voi haistaa tupakansavun, merkitsee etäisyyttä, jonka päästä noissa oloissa voi hengittää sisään tartuttavia aerosoleja.

Todennäköisyys saada koronavirustartunta riippuu siitä, kuinka paljon viruspartikkeleita hengittää sisäään.

– Näistä syistä on tärkeä käyttää hyvin sopivaa maskia sisällä, vaikka pysyttelisi kahden metrin etäisyydellä.

Tutkijat viittaavat tutkimukseen, jonka mukaan kotitekoiset maskit estävät aerosolit yhtä tehokkaasti kuin lääketieteelliset maskit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?