Meteorologit varoittavat: Vuodesta 2020 saattaa tulla kuumin vuosi ikinä – ”Ilmastonmuutos jatkuu hellittämättä”

Ilmastonmuutos jatkuu hellittämättä. Tutkijat pelkäävät, että alkaneesta vuodesta voi tulla kuumin vuosi koko mittaushistorian aikana.

Nallikarissa Oulussa riitti väkeä vuonna 2016, joka on tähän asti kuumin mitattu vuosi.

28.4.2020 7:38

Meteorologien mukaan alkaneesta vuodesta voi tulla kuumin vuosi koko mittaushistorian aikana. Aiheesta kertoo The Guardian.

Edellinen kuumin vuosi oli neljä vuotta sitten eli vuonna 2016. Vaikka koronviruksen vuoksi tehdyt liikenteen rajoitukset ovat puhdistaneet ilmaa joksikin aikaa, tukijoiden mukaan tarvittaisiin nykyistä kovempia toimia ilmaston lämpenemisen estämiseksi.

Mittaushistoria alkaa vuodesta 1880. Vielä ei tiedetä kuinka paljon maailman keskilämpötila olisi korkeampi kuin aikaisempien vuosien keskiarvo. Esimerkiksi vuoden 2018 lämpötila oli 0,83 celsiusastetta korkeampi kuin vuosien 1951–1980 keskiarvo.

Guardian kertoo, että lämpöennätyksiä on rikottu Antarktiksella ja Grönlannissa. Tämä on huolestuttavaa, sillä yleensä napa-alueilla rikotaan ennätyksiä vain noin 2–7 vuoden jaksoissa, kun merivirrat muuttuivat Tyynellämerellä El Niño-ilmiön vuoksi.

Yhdysvaltain sää ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA arvioi, että todennäköisyys sille että vuodesta 2020 tulee mittaushistorian lämpimin on 75 prosenttia.

Myös Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkija Gavin Schmidt esitti arvio, jonka mukaan vuodesta 2020 tulisi 60 prosentin todennäköisyydellä mittaushistorian lämpimin vuosi.

– Ilmastonmuutos jatkuu hellittämättä, Oxfordin yliopiston tutkija Karsten Haustein sanoo Guardianissa.

Neljä viimeistä vuotta ovat olleet mitatun historian lämpimimmät maailmassa. Kautta aikojen 20 lämpimintä vuotta ovat olleet viimeisen 22 vuoden aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?