Tutkimus: Tiukat rajoitustoimet estävät tehokkaasti koronaviruksen leviämistä - Tiede - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Tiukat rajoitustoimet estävät tehokkaasti koronaviruksen leviämistä

Singaporen julkiset liikennevälineet ovat kulkenee lähes tyhjinä sen jälkeen kun hallitus julisti koronaviruksen uhkaksi 7. helmikuuta.

Julkaistu: 25.3. 16:41

Tehokkain yhdistelmä on laaja karanteeni, koulujen sulkeminen ja etätyö, kertoo The Lancet -lehdessä julkaistu tutkimus Singaporesta.

Singaporen kaupunkivaltio on nostettu kansainväliseksi esimerkiksi koronavirusepidemian tukahduttamisesta onnistunein rajoitustoimin.

Kiinan läheisyyden ja vilkkaan matkailun vuoksi 5,6 miljoonan asukkaan Singapore oli korkealla riskivaltioiden listalla. Tähän mennessä Singaporessa on kuitenkin tilastoitu ”vasta” 588 varmennettua koronatartuntaa. Kaksi potilasta on menehtynyt tautiin.

Tutkijat ovat siirtäneet tuoreet tiedot koronaviruksen leviämisestä matemaattiseen malliin, joka simuloi Singaporen väestöä. Tutkimuksen perustana oli aiemmin influenssaepidemioiden tutkimiseen käytetty malli. Tulokset osoittavat, että tiukat, yhdistetyt rajoitustoimet estävät tehokkaasti koronavirustaudin leviämistä.

Lääketieteellisen The Lancet Infectious Diseases -lehden maanantaina julkaisemassa tutkimuksessa arvioitiin epidemian rajoitustoimia eri skenaarioissa. Tehokkaimmaksi osoittautuivat yhdistetyt toimet, joissa väestön laajan karanteenin lisäksi suljetaan koulut ja oppilaitokset, ja noin puolet työvoimasta siirtyy etätyöhön.

Laskelma tehtiin kolmella erilaisella R0-luvulla eli epidemian perusuusiutumisluvulla. R0-luvulla 1,5 putosi tartuntojen mediaaniluku peräti 99,3 prosenttia. Vastaavat pudotukset R0-luvuilla 2,0 ja 2,5 olivat 93 prosenttia ja 78,2 prosenttia.

Perusuusiutumisluku kertoo siitä, kuinka monta uutta tartuntaa yksi tartunnan saanut aiheuttaa neitseellisessä joukossa ihmisiä, jolla ei ole vastustuskykyä taudille. Jos luku nousee yli yhden, epidemia leviää. Jos se saadaan alle yhteen, epidemia laantuu. SARS-CoV-2-viruksen kohdalla luvun arvioidaan olevan kahden ja kolmen välissä – usein käytetty arvio on 2,3. Kausi-influenssan R0-luku on noin 1,3.

Simulaation avulla tehdyssä tutkimuksessa on useita epävarmuuksia. Tutkijat arvioivat laskelmissaan, että 7,5 prosenttia tartunnan saaneista olisi kliinisesti oireettomia. Tarkkaa tietoa tästä ei kuitenkaan ole. Mitä suurempi oireettomien taudinkantajien määrä on, sitä enemmän se vaikuttaa rajoitustoimien tehoon.

Lisäksi mallinnus olettaa, että suurin osa väestöstä tottelee viranomaisten ohjeita ja määräyksiä – eikä sitä suinkaan voi yleistää. Singaporea pidetään yhteisöllisenä ja kurinalaisena yhteiskuntana, mutta monet muut valtiot eivät sellaisia suinkaan ole.

Asiantuntijoiden mukaan rajoitustoimien tehokkuutta ei voi verrata suoraan eri valtioiden välillä. Jos jokin toimi tehoaa yhdessä maassa, se ei välttämättä tehoa toisessa.

Matkapuhelinsovellus antaa käyttäjille tietoa epidemiasta ja kerää samalla dataa heidän liikkeistään.

Kännykkäsovellus seuraa liikkeitä

Singapore käyttää epidemian seurannassa matkapuhelinsovellusta nimeltään Trace Together (suom. jäljitetään yhdessä). Sovellus käyttää lyhyen kantaman bluetooth-teknologiaa ja kertoo, milloin sovelluksen käyttäjät ovat ovat fyysisesti lähellä toisiaan. Tiedot käyttäjien kohtaamisista ja niiden kestosta tallennetaan tietokantaan 21 vuorokaudeksi. Paikkatietoa ja henkilötietoja ei kuitenkaan kerätä salaamattomassa muodossa, kertoo sovelluksen kehittänyt valtiollinen GovTech-virasto.

Jos sovelluksen käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, voidaan tiedoista koota nopeasti kartta tämän kontakteista ja mahdollisista taudille altistuneista. Tällöin terveysviranomaiset pääsevät halutessaan käsiksi salattuihin tietoihin kontaktien nimistä ja tapaamispaikoista, mikä on aiheuttanut huolta kansalaisten tietosuojasta ja perusoikeuksista.