Tutkimus: Koronavirus voi elää pinnoilla jopa päiviä - Tiede - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Koronavirus voi elää pinnoilla jopa päiviä

Uudet tutkimustulokset voivat tarjota arvokasta tietoa etenkin terveydenhuollon ammattilaisille.

Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) kuvitus koronaviruksesta.­

23.3.2020 4:28

Tiedot siitä, miten pitkään koronavirus voi tartuttaa ihmisiä pinnoilta tai siitä, voiko virus todella tarttua hengitysilmasta, ovat vaihdelleet.

Tiistaina julkaistu tuore yhdysvaltalaistutkimus kertoo, että koronavirus (COVID-19) saattaisi elää tartuttavana pinnoilla jopa kolmen päivän ajan ja ilmassakin jopa tunteja.

Asiantuntijoiden mukaan riski saada koronavirustartunta esimerkiksi kulutustuotteista on kuitenkin edelleen pieni. Vaikka virus pysyisi elossa päiviä, ovat aiemmat tutkimukset viitanneet siihen, että virus tarttuisi pinnoilta kuitenkin vain muutamien tuntien ajan.

Sen sijaan tiedot koronaviruksen välittymisestä hengitysilmassa olevista aerosoleista ovat keskeisiä etenkin terveydenhuollon ammattilaisille.

Tutkimus julkaistiin tiistaina The New England Journal of Medicine -tiedejulkaisussa. Tuloksista on uutisoinut muun muassa The New York Times.

Tutkimus koostui kymmenestä testistä, jotka toteutettiin tämänhetkisen pandemian aiheuttaneella koronaviruksella (SARS-CoV-2) sekä vuosituhannen alun sars-pandemian aiheuttaneella viruksella (SARS-CoV-1). Testaus suoritettiin viidessä eri ympäristössä.

Tutkijat havaitsivat, että koronavirus vaikuttaisi elävän parhaiten muovisilla pinnoilla, joissa sitä voitiin havaita jopa 72 tunnin ajan. Ruostumattomalla teräksellä virusta pystyttiin havaitsemaan kahden vuorokauden ajan, kuparisilla pinnoilla puolestaan neljän tunnin ajan.

Pintojen koskemisen jälkeen kannattaa pestä kädet.­

Sen sijaan pahvisilta pinnoilta viruksen huomattiin hajoavan vuorokauden sisällä. Havainnon myötä voisi olettaa, että esimerkiksi kotiin tilatut kuljetuslaatikot tuskin pitävät sisällään tartuntavaaraa, ellei tavarankuljettaja ole juuri aivastanut tai yskinyt niitä päin.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että kun koronavirus muuttuu aerosolimuotoon, se voi jämähtää ilmaan jopa puoleksi tunniksi, ennen kuin se hajoaa ympäristöön ja pinnoille.

Tulokset ovat ristiriidassa erityisesti Maailman terveysjärjestö WHO:n ohjeiden kanssa, joiden mukaan koronavirus ei juurikaan leviäisi hengitysilman välityksellä.

Päiväkävelyllä ei kuitenkaan ole syytä paniikkiin: virus hajoaa tyypillisesti ilmassa nopeasti, eikä muutu aerosolimuotoon. Käytännössä se ei myöskään kulje tarpeeksi korkealle ja pitkälle, jotta se tartuttaisi ihmisiä, jotka eivät ole sen lähteen kanssa lähikontaktissa.

Sairaaloissa nämä tiedot sen sijaan ovat keskeisen tärkeitä.

No, miten tuloksiin pitäisi sitten suhtautua?

Käytännössä ruokakaupan muovipakkauksien pinnalla tai hissin nappulassa voi elää koronavirusta, mutta se vaatii aina sen, että tartunnan saanut ihminen olisi käsitellyt niitä tai esimerkiksi aivastanut päin lähietäisyydeltä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole kuitenkaan merkittävä, joskin sairaaloissa siihen tulee kiinnittää huomiota.

Suurin riski sairastua on edelleen pisaratartunnan välityksellä – siis käytännössä niin, että sairastunut ihminen yskii tai aivastaa lähietäisyydellä.

Yhä paras tapa suojautua tartunnalta on pestä kädet aina, kun koskee asioita, joita muut ihmiset ovat saattaneet koskea. Hyvän käsihygienian lisäksi tartunnalta suojaa sosiaalisten kontaktien ja ylimääräisten ostosreissujen rajoittaminen.

Tuoreet tutkimustulokset pitävät sisällään myös hyviä uutisia: koronavirus ei vaikuta selviytyvän elossa sen paremmin kuin vaikka vuosituhannen alussa pandemian aiheuttanut sars. Tulokset antavatkin tämän myötä viitteitä, että viruksen leviämiselle on muita syitä, kuten oireettomia taudinkantajia.

Tuloksiin tulee myös suhtautua maltilla. COVID-19 on uusi koronavirus, ja tutkimustuloksissa on vielä vajaavaisuuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?