Salaliittoteorioilta lähti pohja: Analyysin mukaan korona­virusta ei ole tehty laboratoriossa - Tiede - Ilta-Sanomat

Salaliittoteorioilta lähti pohja: Analyysin mukaan korona­virusta ei ole tehty laboratoriossa

Viruksen luonnollinen alkuperä varmistui, kun sen perimää verrattiin tunnettuihin koronakantoihin.

Koronavirukset näkyvät sinisinä elektronimikroskooppikuvassa, joka on otettu Yhdysvaltain ensimmäisen tunnetun koronapotilaan näytteestä.­

19.3.2020 17:31

Yhdysvaltalainen Scripps-tutkimusinstituutti on tehnyt vertailevan geneettisen analyysin uudesta SARS-CoV-2-viruksesta ja sen tunnetuista sukulaisista. Tutkijat eivät löytäneet mitään viitteitä siitä, että virus olisi tuotettu bioteknisesti laboratoriossa.

Teoriat uuden koronaviruksen alkuperästä keinotekoisesti kehitettynä biologisena aseena voi tämän tutkimuksen perusteella unohtaa. Nämä netissä kiertäneet hurjat huhut perustuivat siihen, että pandemian alkulähteillä Wuhanissa on erilaisia taudinaiheuttajia tutkiva laboratorio.

Scripps-instituutin tuore tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Nature Medicine -lehdessä, ja siitä kertoi muun muassa Genetic Engineering & Biotechnology News -verkkolehti.

– Vertailemalla saatavilla ollutta dataa genomisekvenssistä tunnettuihin koronaviruskantoihin, olemme päätyneet vakaasti siihen lopputulokseen, että SARS-Cov-2 on syntynyt luonnollisten prosessien kautta, kirjoittaa immunologian ja mikrobiologian apulaisprofessori Kristian Anderson.

Andersonin mukaan tuloksessa ei ole mitään epäselvää: virus ei ole laboratoriossa tuotettu eikä tarkoituksellisesti manipuloitu.

Virus eroaa Scrippsin tutkimuksen mukaan aiemmin tunnetuista koronaviruksista, joita on lepakoissa ja muurahaiskävyissä. Eniten se muistuttaa rakenteeltaan lepakoiden koronaviruksia. Yhtäkään dokumentoitua tapausta viruksen siirtymisestä suoraan lepakosta ihmiseen ei kuitenkaan ole, joten lepakon ja ihmisen välissä on todennäköisesti ollut jokin toinen isäntäeläin. Sars-viruksen kohdalla se oli sivettikissa, Lähi-idässä esiintyneen mers-viruksen kohdalla kameli.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?