Sähkötupakoitsijoita Yhdysvalloissa tappaneen mysteerisen keuhkosairauden tutkinnassa ”läpimurto” – Syyllinen todennäköisesti E-vitamiiniasetaatti - Tiede - Ilta-Sanomat

Sähkötupakoitsijoita Yhdysvalloissa tappaneen mysteerisen keuhkosairauden tutkinnassa ”läpimurto” – Syyllinen todennäköisesti E-vitamiiniasetaatti

Julkaistu: 9.11.2019 3:02

Yhteisenä nimittäjänä sairastumisilla on ollut E-vitamiinista johdettu E-vitamiiniasetaatti, jota käytetään höyrystettävissä kannabistuotteissa.

Yhdysvalloissa mysteerinen, sähkötupakkaan ja höyrystimiin liitetty keuhkosairaus on tänä vuonna vienyt lukuisia nuoria sairaalaan. Nyt Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset (CDC) on todennäköisesti saanut selvitettyä sairauksien syyn.

Viranomaiset epäilivät aiemmin, että vaurioista merkittävä osa liittyy laittomien kannabisnesteiden käyttöön sähkötupakassa, ja nyt tieto on varmistunut.

Tutkimuksissa on tehty ”läpimurto”, sillä perjantaina julkaistujen tietojen mukaan sairastuneiden käyttämissä sähkötupakkatuotteissa on ollut E-vitamiiniasetaattia, joka on E-vitamiinista johdettu öljy. Näytteitä oli otettu 29 keuhkovauriosta kärsivältä potilaalta.

CDC:n pääjohtaja Anne Schuchat luonnehti E-vitamiiniasetaattia ”erittäin vahvaksi ehdokkaaksi”, kertoo uutistoimisto Reuters. Schuchat kuitenkin varoitti, että vielä tarvitaan lisää tutkimuksia, jotta syyllinen voidaan vahvistaa lopullisesti. Hän arveli myös, että on mahdollista, että muitakin vammojen aiheuttajia voi vielä löytyä.

E-vitamiiniasetaattia käytetään höyrystettävissä kannabistuotteissa. Se leikkaa nesteen THC-pitoisuutta alentamatta sen viskositeettia. THC eli tetrahydrokannabinoli on kannabiksen huumaava, psykoaktiivinen ainesosa.

Viranomaiset suosittavat, että ihmisten tulisi välttää THC:ta tai muita laittomia aineita sisältävien sähkösavukkeiden käyttöä. Yleisessä myynnissä olevissa tavallisissa sähkösavukenesteissä ei ole vastaavia aineita.

Yhdysvalloissa on tänä vuonna ilmennyt yli 2000 tapausta, joissa sähkötupakan käyttö on liitetty keuhkovaurioihin ja kuolemiin. Tämän hetken tietojen mukaan sairaus on johtanut 39 ihmisen kuolemaan.

Sairastumiset ovat herättäneet huolta ympäri maailmaa.

Yle kertoi lokakuussa, että sähkösavukkeiden myynti on laskenut Suomessa merkittävästi Yhdysvaltojen keuhkosairaustapauksien uutisoinnin seurauksena.

Lokakuun alussa kerrottiin, että sähkötupakoitsijoiden keuhkoista otetuista näytteistä oli löytynyt vammoja, jotka näyttävät samoilta kuin myrkyllisten kemikaalien aiheuttamat palovammat.

– Ollakseni rehellinen, muutokset näyttävät sellaisilta, joita voisi odottaa näkevänsä epäonnisella työntekijällä, joka on joutunut teollisuusonnettomuuteen, jossa iso kemikaalitynnyri vuotaa ja työntekijä altistuu myrkkykaasuille ja hengitysteihin tulee kemikaalipalovammoja, patologi Brandon T.Larsen kertoi New York Timesille.

Larsen lisäsi, että keuhkojen vammat näyttivät samoilta kuin esimerkiksi sinappikaasun ensimmäisessä maailmansodassa aiheuttamat vammat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?