”Ilmastohätätilan” julistaneiden tutkijoiden nimilista poistettiin – joukossa myös Mikki Hiiri ja Harry Potterin rehtori?

Julkaistu:

Tiistaina julkistettu ja laajaa julkisuutta maailmalla saaneen ilmastokannanoton nimilistasta löytyi epämääräisyyksiä.
Yli 11 000 tutkijaa ja allekirjoittajaa eri puolilta maailmaa varoitti tiistaina julkistetussa kannanotossa, että ihmiskuntaa uhkaavat ”ennennäkemättömät kärsimykset ilmastomuutoksen vuoksi”, jos yhteiskunnissa ei ryhdytä merkittäviin muutoksiin. Vetoomuksesta uutisoitiin laajalti maailmalla, kun BioScience-tiedejulkaisun artikkeli aiheesta ilmestyi tiistaina.

Torstaina nimilista poistettiin sen keränneen Alliance of World Scientists -järjestön sivustolta. ”Allekirjoitukset eivät toistaiseksi ole nähtävissä. Työstämme asiaa”, lukee sivulla. Sivuston etusivulla kerrotaan, että ”valitettavan hallinnollisen virheen vuoksi listalla oli julkaistu pieni määrä vääriä nimiä”.

– Olemme poistaneet 34 nimeä alkuperäiseltä listalta, useimpien niistä oltua listalla kahteen kertaan, kerrotaan Alliance of World Scientists -sivustolla.

Muokattu nimilista on BioScience-lehden artikkelin liitetiedostossa.

Ilmatieteenlaitoksen tutkimusprofessori Jari Liski kertoi Helsingin Sanomille, että monet eivät ole vetoomuksesta edes kuulleet, sillä se on levinnyt tutkijoiden verkostoissa sattumanvaraisesti. Hän itse esimerkiksi ei tiennyt nimien keruusta.

Kannanoton laatijat myönsivät BBC:lle, että allekirjoittajien listalta puuttuu usean merkittävän ilmastotieteilijän nimi, koska asialla ei ollut lähestytty yksittäisiä henkilöitä.
Kannanoton takana oleva Alliance of World Scientists -järjestö ilmoittaa sillä olevan 23000 jäsentä 180 maassa. Järjestön perustaja, professori William Ripple Oregonin yliopistosta organisoi myös vuonna 2017 laaditun julistuksen, jossa yli 16 000 tutkijaa 184 maasta varoitti ”ihmiskunnan ja luonnon olevan törmäyskurssilla”. Ripple on myös yksi tämän tiistaisen julistuksen laatijoista.

Liski kertoi keskiviikkona Helsingin Sanomille, ettei itse todennäköisesti olisi allekirjoittanut vetoomusta, jos se olisi tullut hänen eteensä. Liski piti ongelmallisena muun muassa hätätila-sanan käyttöä.
HS kertoo, että ilmastotieteilijöiden lisäksi allekirjoittajina on esimerkiksi historioitsijoita, antropologeja, sosiaali- ja yhteiskuntatieteiden edustajia ja jopa viestintätieteilijöitä tai viestintäosastoilla työskenteleviä.

Listalla on yli sata nimeä suomalaisista yliopistoista, mutta iso allekirjoittajista on tullut ulkomailta Suomeen tohtorikoulutettaviksi. HS huomauttaa, ettei listalla ole laajasti tunnettuja ilmakehätieteilijöitä Suomesta.

Australian-lehden mukaan listalta on poistettu kymmeniä allekirjoituksia, mukaan lukien ”Mikki Hiiri” sekä Harry Potter -kirjojen velhokoulun rehtori ”Albus Dumbledore”.

Professori Ripple, kertoi kanadalaiselle CBC-uutisille, että nimilista oli tarkistettu neliportaisessa prosessissa ennen sen julkaisua. Hän myönsi, että Mikki Hiiren nimi oli ”päässyt pujahtamaan läpi seulan”.

Julistuksen allekirjoittanut ”professori Mikki Hiiri” ilmoittaa toimipaikakseen ”Mikki Hiiren sokeiden instituutin Namibiassa”.