Kaliforniassa lenkkeilleen naisen silmästä löytyi yli sentin mittaisia loismatoja

Julkaistu:

Tutkijat varoittavat mahdollisesta uudesta tartuntataudista Yhdysvalloissa.
Yhdysvalloissa 68-vuotiaan naisen silmästä on löytynyt loismatoja, kertoo muun muassa Independent.

68-vuotias yhdysvaltalaisnainen oli ollut lenkkeilemässä Kaliforniassa lähellä rannikkoa alkuvuodesta 2018, kun hän juoksi suoraan valtavaan kärpäsparveen. Tapauksesta on raportoitu Clinical Infectious Diseases -lehdessä.

Raportin mukaan nainen muisti läimineensä kärpäsiä pois kasvoiltaan ja sylkeneensä niitä ulos suustaan.

Kuukautta myöhemmin hän oli tuntenut kutinaa oikeassa silmässään ja huuhdellut sitä hanavedellä. Silloin hän oli huomannut, että silmästä irtosi läpinäkyvä, noin 1,3 senttimetriä pitkä mato. Sen jälkeen hän oli katsonut silmäänsä tarkemmin ja löytänyt siitä toisenkin sukkulamadon, Live Science -lehti kertoo.

Seuraavana päivänä nainen lähti suoraan silmälääkärille, joka löysi kolmannenkin madon. Lääkäri kehotti naista jatkamaan silmän huuhtelemista ja mahdollisten uusien matojen poistamista siitä. Hän sai lääkityksen tulehduksen estämiseksi.

Lopulta madot katosivat ja silmän ärtyneisyys lakkasi, kun nainen huuhteli silmäänsä kahden viikon ajan säännöllisesti. Live Science kirjoittaakin, että on tyypillistä, että kyseisen kaltaiset madot vain poistetaan silmästä, vaikkakin joissain tapauksissa on mahdollista käyttää myös loislääke ivermektiiniä.

Ei ole varmaa, mistä madot naisen silmään päätyivät, mutta raportin mukaan on mahdollista, että tartunta tapahtui naisen juostua kärpäsparveen.

Tyypillisesti kyseiset Thelazia gulosa -madot elävät vain nautakarjassa, mutta nyt niitä löytyi tiettävästi toista kertaa ihmisestä. Edellinen tapaus sattui elokuussa 2016.
Tutkijat ovat nyt varoittaneet, että kyseessä saattaa olla ”orastava zoonoosi” eli tartuntatauti, jonka aiheuttaja voi siirtyä eläimistä ihmisiin.