”Suuren luokan huono uutinen?” – Kairaukset salaisessa tukikohdassa paljastivat, että Grönlannin mannerjää saattaa sulaa odotettua nopeammin

Jään alle rakennettu amerikkalaistukikohta on myrkyllinen kaatopaikka – mutta se jätti yllättävän arvoperinnön ilmastotieteelle.

Camp Century oli jään alle rakennettu pieni kaupunki, jota lämmitti ydinvoimalaitos.

6.11.2019 6:27

Grönlanti oli vahvasti militarisoitu kylmän sodan aikana. Yhdysvallat rakensi saarelle toisen maailmansodan jälkeen yhdeksän lentotukikohtaa, kuusi tutka-asemaa, yhden laivastotukikohdan, kahdeksan radiomajakkaa, kolme tutkimusasemaa ja 21 säähavaintoasemaa, kertovat Tanskan kansallismuseon kokoamat tiedot. Tukikohdista vain yksi on edelleen aktiivinen: Grönlannin pohjoisosassa sijaitseva Thule.

Amerikkalaisilta jäi Grönlantiin myrkyllinen perintö. Peräti 32:lla entisellä tukikohta-alueella on niin paljon vaarallisia ongelmajätteitä, että Grönlannin hallinto teki niistä valituksen YK:lle pari vuotta sitten.

 Kaikkein vaarallisin tukikohta on mannerjään sisälle 1950-luvun lopussa rakennettu Camp Century, jonka energianlähteenä toimi maailman ensimmäinen liikuteltava ydinvoimalaitos. Nyt ilmaston lämpeneminen uhkaa paljastaa tukikohtaan dumpatut radioaktiiviset jätteet ja noin 9 200 tonnia muita ongelmajätteitä, jotka amerikkalaiset jättivät jälkeensä tukikohdan purkutöissä 1966–1967.

Camp Century sen vaaralliset jätteet ovat siirtyneet jo yli 230 metriä jään mukana kohti Grönlannin rannikkoa, kävi ilmi Tanskan geologisen tutkimuslaitoksen Geusin tutkamittauksista viime kesänä. Tuloksista kertoivat useat tanskalaismediat.

– Camp Century on siirtynyt kohti mannerjään reunaa suhteessa sen alkuperäiseen sijaintiin vuonna 1959. Se on kuitenkin vielä sadan kilometrin päässä rannikosta, joten kestää vielä kauan ennen kuin tilanne on kriittinen, sanoi Geusin vanhempi tutkija Nanna B. Karlsson grönlantilaiselle Sermitsiaq-lehdelle.

 Tämäntapaisen näytteen hankkiminen maksaisi kymmeniä miljoonia dollareita.

Camp Century on jättänyt monen mutkan kautta arvokkaan lahjan ilmastotieteelle. Amerikkalaiset tekivät tukikohdassa 1960-luvun alussa noin 1,3 kilometriä syvän koeporauksen mannerjään läpi aina Grönlannin maaperään saakka. Jääkairan pakastetut näytteet ovat antaneet tutkijoille arvokasta tietoa Grönlannin ilmastosta kymmenien tuhansien vuosien ajalta.

Maanäytteet mannerjään alta säilöttiin noin 30 lasipurkkiin, jotka kulkeutuivat ensin Yhdysvaltoihin ja sitten Kööpenhaminan yliopistoon, kertoi Science-lehti 29. lokakuuta.

Pakastettuihin näytteisiin Tanskassa tutustunut Vermontin yliopiston geokemisti Paul Bierman ei ollut uskoa silmiään, kun hän näki arvokkaat ”keksipurkit”.

– Tämäntapaisen näytteen hankkiminen maksaisi kymmeniä miljoonia dollareita, Bierman sanoi Science-lehdelle.

Lehden mukaan asiantuntijaryhmä on nyt tutkinut näytteitä Yhdysvalloissa ja mitannut hapen eri isotooppien ja kahden radioaktiivisen isotoopin, alumiini 26:n ja berylli 10:n esiintymistä maa-aineksessa. Tutkimusten tarkoituksena oli saada selville ajankohta, jolloin maa oli paljaana ja alttiina auringonvalolle. Tämä tieto antaa tutkijoille entistä paremman kuvan Grönlannin jääpeitteen pysyvyydestä nykyisenä ilmastonmuutoksen aikakautena.

Alustavien tulosten mukaan porauspaikka on saattanut olla jäätön niinkin hiljattain kuin 400 000 vuotta sitten. Tähän saakka tutkijat ovat arvioineet, että Grönlannin pohjoisosa on ollut jään peitossa jopa 2,6 miljoonaa vuotta, pleistoseenikauden alusta saakka.

– Camp Century on eräänlainen lakmuspaperitesti, sanoi Kööpenhaminan yliopiston jäätikkötutkija Jörgen Peder Steffensen lehdelle.

– Jos voidaan osoittaa, että alue oli jäätön, se kertoo Grönlannin jääpeitteen koon olleen tuolloin pieni.

Toisin sanoen, jos Camp Centuryn alue oli jäätön, on merenpinnan täytynyt olla useita metrejä korkeammalla kuin nyt. Samaan aikaan ilmasto oli yhtä lämmin kuin nykyisenä kasvihuoneilmiön aikakautena.

Bierman pitää tutkimustulosta ”suuren luokan huonona uutisena”, jos se voidaan vahvistaa. Se osoittaisi, että Grönlannin mannerjää voisi myös lähitulevaisuudessa sulaa hyvin nopeasti, koska niin on käynyt aikaisemminkin.

Camp Centuryn porauslaite oli yhdeksän metriä korkea. Koeporaus ylsi 1,3 kilometrin syvyyteen 1960-luvun alussa.

Grönlannissa tehtiin vuosina 1990–1992 mannerjääporaus yli kolmen kilometrin syvyyteen. Tämän reiän pohjalta saatu jäänäyte ajoitettiin miljoonan vuoden ikäiseksi. Ajanmääritys on ristiriidassa Camp Centuryn maanäyteajoituksen kanssa. On kuitenkin skenaario, joka voisi selittää ristiriidan: Grönlannin jääpeite on saattanut sulaa ja muodostua uudelleen useita kertoja miljoonan vuoden aikana. Se tukisi pelottavaa teoriaa jääpeitteen nopeasta vaihtelusta. Mannerjään sulaminen nostaisi merenpintaa ja johtaisi tuhoisiin seurauksiin alavilla rannikoilla.

Camp Centuryn ”keksipurkit” voivat paljastaa vielä uutta tietoa, sillä maanäytteiden tutkimukset ovat kesken. Muinaisesta maaperästä etsitään nyt muun muassa fossiileja, jäänteitä lehtien vahapeitteestä, erilaisia mineraaleja ja jalokaasuja, jotka kertoisivat miltä Grönlannin jäätön maisema näytti satoja tuhansia vuosia sitten. Tutkimusten kohteet pitää kuitenkin valita tarkkaan.

– Tätä materiaalia on vähemmän kuin kuukiviä, Bierman sanoi Science-lehdelle.

Nasan satelliittikuvassa näkyy, kuinka jäätiköiltä sulava vesi virtaa kesäisin mereen Grönlannin rannikolla. Tanskalaislaskelmien mukaan Grönlannin jäätiköiden pinta-ala on kutistunut noin 2100 neliökilometriä vuodesta 1999.

Camp Century oli salainen ohjustukikohta

1. Naton perustajajäsenet Yhdysvallat ja Tanska sopivat Grönlannin puolustuksesta vuonna 1951.

2. Camp Century oli osa Jäämadoksi nimettyä salaista hanketta, jonka tarkoituksena oli sijoittaa ballistisia ohjuksia Grönlannin mannerjään alle. Ohjukset olisivat kantaneet suureen osaan Neuvostoliittoa. Hankkeesta kuitenkin luovuttiin pian.

3. Camp Century valmistui lokakuussa 1960. Se koostui 26 tunnelista, joiden yhteispituus oli yli 3 kilometriä. Jään epävakaus ja lumen jatkuva tunkeutuminen tunneleihin pakotti sulkemaan tukikohdan vuonna 1966. Tukikohtaan jääneiden jätteiden uskottiin hautautuvan syvälle mannerjäähän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?