Silmätön ja siivetön kovakuoriainen sai nimen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin mukaan

Kovakuoriainen sai nimekseen Nelloptodes gretae.

Äskettäin löydetty kovakuoriainen sai nimen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin mukaan.

26.10.2019 1:45

Ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin mukaan on nimetty kovakuoriaislaji. BBC kertoo, että kyseinen kovakuoriainen on alle millimetrin pituinen, eikä sillä ole silmiä eikä siipiä.

Sillä on kuitenkin kaksi pitkää antennia.

Kovakuoriainen sai nimekseen Nelloptodes gretae.

Pienellä kuoriaisella ei ole silmiä eikä siipiä.

Brittiläinen William Block löysi kyseisen kuoriaisen vuonna 1965 Kenian Nairobista, kertoo The Guardian. Blockin kokoelma lahjoitettiin Lontoon luonnontieteelliselle museolle vuonna 1978. Siitä lähtien kuoriainen on ollut museon kokoelmissa.

Nyt tutkija Michael Darby kävi kokoelmaa läpi, törmäsi kyseiseen – vielä nimeämättömään – kovakuoriaiseen, ja päätti ristiä sen Thunbergin mukaan.

Syyksi Darby kertoi sen, että hän halusi antaa tunnustusta Thunbergin ”erinomaiselle panokselle ympäristöasioiden tuntemuksen lisäämisessä.”

Museon vanhempi, kuoriaisista vastaava kuraattori, tohtori Max Barclay sanoi, että nimi oli asianmukainen. Hän totesi, että "on todennäköistä, että löytämättömiä lajeja menetetään kaiken aikaa biodiversiteetin köyhtymisen vuoksi, ennen kuin tutkijat ovat edes nimenneet niitä.”

– Siksi on aiheellista nimetä yksi uusimmista löydöistä jonkun sellaisen ihmisen mukaan, joka on tehnyt niin kovaa työtä luonnon puolustamiseksi ja haavoittuvien lajien suojelemiseksi, Barclay sanoi.

BBC:n artikkelissa on listattu muitakin eliöitä, jotka ovat saaneet nimensä jonkun tunnetun henkilön mukaan. Esimerkiksi eräs parasiitti, Gnathia marleyi, on nimetty reggae-artisti Bob Marleyn mukaan, kalalaji Dawkinsia tieteilijä Richard Dawkinsin mukaan, ja valtava kirjo erilaisia lajeja palkitun luonnontieteilijän David Attenboroughin mukaan.

On olemassa myös esimerkiksi hämähäkkilaji, joka on saanut nimekseen Spintharus leonardodicaprioi näyttelijä Leonardo DiCaprion mukaan. Beyoncén mukaan on nimetty kärpänen Scaptia beyonceae, ja natsijohtaja Adolf Hitlerin mukaan hyönteislaji Anophthalmus hitleri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?