Yhdysvaltalaistutkimus: Pitkäaikainen altistuminen siniselle valolle nopeuttaa ikääntymistä

Julkaistu:

Siniselle valolle altistuminen saattaa vaikuttaa vanhenemiseen, vaikka valo ei loistaisikaan suoraan silmiin.
Tuore yhdysvaltalaistutkimus ei maalaa kovin mairittelevaa kuvaa siitä, mitä pitkäaikainen altistuminen siniselle valolle saattaa tehdä.

Sinistä valoa heijastuu esimerkiksi puhelimista, tableteista ja tietokoneista.

Oregonin osavaltionyliopiston tutkijat saivat tutkimuksessaan selville, että pitkäaikainen altistuminen siniselle valolle saattaa nopeuttaa ikääntymistä ja vaikuttaa elinikään, vaikka valo ei loistaisikaan suoraan silmiin.

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että sinisen valon aallonpituudet vahingoittavat aivojen soluja sekä verkkokalvoja.

Tutkimusartikkeli on julkaistu Aging and Mechanisms of Disease -lehdessä.

Tutkimus tehtiin banaanikärpäsillä. Kärpäset altistettiin siniselle led-valolle 12 tuntia päivässä. Valon aallonpituus oli sama kuin esimerkiksi puhelimista ja tableteista heijastuvassa valossa.

Tutkijat havaitsivat, että sininen valo nopeutti ikääntymistä.

Ne banaanikärpäset, jotka viettivät 12 tuntia sinisessä valossa ja 12 tuntia pimeässä, elivät lyhyemmän elämän kuin ne kärpäset, joita pidettiin pelkästään pimeässä tai ne, joita pidettiin ainoastaan sellaisessa valossa, josta siniset aallonpituudet oli suodatettu pois.

Siniselle valolle altistetuille kärpäsille tuli vaurioita verkkokalvosoluihin ja aivojen hermosoluihin. Lisäksi kärpäset liikkuivat aiempaa huonommin – esimerkiksi niiden kyky kiivetä seiniä pitkin heikentyi.

Kokeessa käytettiin myös ”mutanttikärpäsiä”, joille ei kehity lainkaan slmiä. Myös silmättömillä kärpäsillä havaittiin aivovaurioita ja liikkumisvaikeuksia, mikä viittaakin tutkijoiden mukaan siihen, että kärpästen ei tarvinnut nähdä valoa, jotta valo voisi vahingoittaa.

Professori Jaga Giebultowicz kuvaili tutkimustuloksia yllättäviksi.

– Oli selvää, että vaikka valo ilman sinistä lyhensi hiukan niiden elinaikaa, juuri sininen valo yksinään lyhensi niiden elinikää erittäin dramaattisesti, hän kommentoi.

Tutkimusassistentti Eileen Chow totesi, että terveellisemmän valospektrin suunnittelulla voisi olla positiivisia vaikutuksia paitsi ihmisten nukkumiseen niin myös terveyteen ylipäätään.

Tutkimuksesta uutisoi aiemmin Tekniikan Maailma.