Suora lähetys kello 21: Nasa esittelee uuden sukupolven avaruuspuvut – näillä varustuksilla ihminen palaa Kuuhun

rac

Julkaistu:

Avaruus
Nasa aikoo lähettää ihmisen Kuun pinnalle ensimmäistä kertaa lähes 50 vuoteen.
Nasan johtaja Jim Bridenstine esittää insinöörien avulla kaksi prototyyppiä uusista avaruuspuvuista. Orion Crew Survival System -avaruuspuku on tarkoitettu laukaisua ja Maahan paluuta varten. Exploration Extravehicular Mobility Unit eli lyhennettynä xEMU on taas Kuun pinnalla käytettävä puku.

Nasa kuvailee xEMU-pukua ”personalisoiduksi avaruusalukseksi”, jonka on tarkoitus tarjota sama suoja avaruuden armottomissa olosuhteissa kuin Maan ilmakehä. Se on paranneltu versio puvuista, joita käytettiin Apollo-ohjelmassa ja joita käytetään nykyään avaruuskävelyissä Kansainvälisen avaruusasemalla.

Uusia pukuja aiotaan käyttää Artemis-ohjelman lennoissa. Artemis-ohjelman tarkoitus on lähettää ”ensimmäinen nainen ja seuraava mies” Kuun pinnalle vuoteen 2024 mennessä. Viimeksi ihminen kävi Kuun pinnalla vuonna 1972.

Artemis-ohjelmaa varten Nasa on suunnitellut uuden Space Launch System (SLS) -kantoraketin ja Orion-kapselin, jossa on tilat neljälle astronautille. Kuulennolla käytettävän huoltomoduulin rakentaa Euroopan avaruusjärjestö Esa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt