Lääkärit tutkivat 17 sähkö­tupakoitsijaa – kaikkien keuhkot ”kuin sinappi­kaasun polttamat”

Julkaistu:

Yli tuhat keuhkosairautta joka puolelta Yhdysvaltoja on yhdistetty sähkötupakointiin.
Sähkötupakoitsijoiden keuhkoista otetuista näytteistä on löytynyt vammoja, jotka näyttävät samoilta kuin myrkyllisten kemikaalien aiheuttamat palovammat, Mayo-klinikan lääkärien lokakuun alussa julkaisema tutkimus kertoo.

Klinikka tutki 17 sähkötupakoitsijan keuhkoista otetut näytteet. Kaikista löytyi samankaltaisia kemikaalialtistuksen jälkiä.

– Ollakseni rehellinen, muutokset näyttävät sellaisilta, joita voisi odottaa näkevänsä epäonnisella työntekijällä, joka on joutunut teollisuusonnettomuuteen, jossa iso kemikaalitynnyri vuotaa ja työntekijä altistuu myrkkykaasuille ja hengitysteihin tulee kemikaalipalovammoja, patologi Brandon T. Larsen kertoi tutkimuksesta uutisoineelle New York Timesille.

Larsen lisäsi, että keuhkojen vammat näyttivät samoilta kuin esimerkiksi sinappikaasun ensimmäisessä maailmansodassa aiheuttamat vammat.

Näytteistä 13 oli miehiltä ja neljä naisilta. Ikähaarukka oli 19–67. Noin 70 prosenttia näytteiden antajista oli polttanut sähköisesti marihuanaa tai kannabisöljyjä. Kaksi näytteistä tuli potilailta, jotka kuolivat.

Toinen kuolleista oli 31-vuotias nainen, jota yritettiin hoitaa muun muassa steroideilla ja hengityskoneella, joka ei kuitenkaan pystynyt antamaan hänelle kylliksi happea. Hänen verenkiertoonsa yritettiin myös syöttää happea suoraan. Tutkijoilla ei ollut tietoa, mitä hän oli polttanut.

Yhdysvalloissa yli tuhat keuhkosairautta on yhdistetty sähkötupakointiin. 18 ihmistä on kuollut.

Toistaiseksi ei ole pystytty varmuudella selvittämään, mikä keuhkovauriot on aiheuttanut. Yhdeksi syyksi on epäilty joissakin sähkötupakkanesteissä olevia öljyjä, jotka tukkivat keuhkot. Mayo-klinikan tutkimuksessa ei kuitenkaan löydetty merkkejä öljyn kertymisestä keuhkoihin. Larsenin mukaan nyt olisikin tarpeen tutkia kaikkia sähkötupakoiden kemikaaleja, jotta saataisiin selville, mikä ovat haitallisia ja mitkä eivät.

Mayo-klinikan tutkimus julkaistiin tiedelehti New England Journal of Medicinessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt