Tapani löysi viidakosta täysin uuden loiseläimen, joka kiduttaa isäntänsä hengiltä – nimesi sen vaimonsa mukaan

Julkaistu:

Tiede
Suomalaisten johtama tutkimusryhmä löysi Afrikan tropiikista kokonaan uusia pistiäislajeja.
Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijoiden johtama tutkimusryhmä on tehnyt merkittäviä löytöjä selvittäessään trooppisten sademetsien loispistiäislajiston monimuotoisuutta Ugandassa. Loispistiäiset ovat yksi maapallon lajirikkaimmista eliöryhmistä, mutta lajeja tunnetaan vielä heikosti.

Kolmesta maasta ja tutkimuslaitoksesta mukana olleet tutkijat selvittivät tutkimuksessaan afrotrooppisten porapistiäisten lajistoa. Porapistiäiset ovat pistiäisten jättiläisiä, joista isoimmat voivat olla yli kymmenen sentin mittaisia.

Yleensä suurikokoiset hyönteiset tunnetaan pienikokoisempia paremmin, mutta trooppiset porapistiäiset ovat tässä poikkeus. Tutkimusta vetänyt Tapani Hopkins Turun yliopistosta mainitsee esimerkkinä tästä Epirhyssa overlaeti -nimisen lajin, joka on suurikokoisin afrikkalainen porapistiäinen.


– Lajista tunnettiin aiemmin vain kaksi naarasta, jotka oli kerätty 1930- ja 1980-luvuilla Kongosta ja Kamerunista. Nyt löysimme Ugandasta yhdeltä tutkimusalueelta runsaasti sekä naaraita että koiraita. Tutkimus muutti kertaheitolla käsityksemme tämän lajin levinneisyysalueesta, Hopkins kertoo yliopiston tiedotteessa.

Aiemmin tutkijat ovat kartoittaneet porapistiäislajeja myös Etelä-Amerikassa ja muuttaneet löydöksillään käsityksiä alueen trooppisten sademetsien loispistiäislajiston monimuotoisuudesta.

– Tutkimusten laajeneminen Afrikan mantereen trooppisiin sademetsiin on tärkeää, sillä tavoitteenamme on ymmärtää erittäin lajirikkaiden loishyönteisten monimuotoisuutta maailmanlaajuisesti, sanoo professori Ilari Sääksjärvi Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä.

Suomalaistutkijoiden menetelmiin on kuulunut viettää mahdollisimman paljon aikaa paikan päällä tutkimusalueilla. Ugandassa Hopkins kertoo viettäneensä kokonaisen vuoden päivät.


– Trooppiset sademetsät ovat sellaisia, että aina kun tutkija sinne menee niin kyllä sieltä uusia myös lajeja löytyy, Hopkins sanoo IS:lle.

Niin tälläkin kertaa. Nyt julkaistussa tutkimuksessa tutkijat onnistuivat kuvaamaan kaksi kokonaan tieteelle uutta loispistiäislajia. Hopkinsin mukaan myös uudet lajit ovat suomalaisittain kookkaita: pituudeltaan 1–2 senttiä, jonka päälle tulee vähintään yhtä pitkä munanasetin.


Tieteen sääntöjen mukaan ryhmä pääsi myös nimeämään uudet lajit mielensä mukaan.

– Toinen uusista lajeista sai nimekseen Epirhyssa quagga, koska se muistuttaa väritykseltään seepraa. Toinen uusista lajeista sai nimekseen Epirhyssa johanna. Lajinimi Johanna viittaa vaimooni, Hopkins iloitsee.

Hopkins kertoo varmistaneensa etukäteen vaimoltaan, että tämä haluaa antaa nimensä loispistiäiselle.

– Se on kuitenkin loiseläin joka kiduttaa isäntänsä hengiltä. Mutta vaimoni otti tämän ihan kunniana. Artikkelin ilmestyessä eilen sattui vielä olemaan hänen syntymäpäivänsä, joten tämä on hyvä lahja, Hopkins nauraa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt