Saturnus nappasi Aurinko­kunnan ”kuu­kuninkuuden” – nyt kaivataan nimi­ehdotuksia 20 uudelle kuulle

Julkaistu:

Jättiläisplaneetta Saturnuksella on uusimpien tietojen mukaan jopa 82 kuuta.
Pitkään Aurinkokuntamme ”kuukuninkuutta” hallussaan pitänyt Jupiter jäi kakkoseksi, kun yhdysvaltalaistutkijat varmistivat havainneensa Saturnuksella 20 aiemmin tuntematonta kuuta.

Yhteensä Saturnuksella tiedetään nyt olevan 82 kuuta, kun Jupiterin ympäriltä niitä on laskettu 79. Uudet kuut havaittiin Havaijilla sijaitsevan Subaru-teleskoopin avulla, kertoo BBC.

Jokainen löydetyistä uusista kuista on hyvin pieniä, läpimitaltaan noin 5 kilometriä. Niistä 17 kiertää planeettaa taannehtivasti, eli Saturnuksen yleisen liikkeen vastaiseen suuntaan.

Yksi kuista on etäisin toistaiseksi havaittu Saturnuksen kuu. Osa kuista on niin kaukana planeetasta, että niiltä kestää kaksi tai yli kolme vuotta kiertää se.

Ulommaisimmat kuut ovat sijoittuneet kolmeen ryhmään niiden kiertoradan kaltevuutta kuvaavan kulman suhteen.

Tutkijat arvelevat, että löydetyt kuut ovat peräisin kolmesta isommasta taivaankappaleesta, jotka ovat muinoin pirstoutuneet pienemmiksi osiksi törmäyksissä muiden kuiden tai esimerkiksi asteroidien kanssa ja jääneet sitten Saturnuksen kiertolaisiksi.

Tutkijoiden mukaan Saturnuksen liepeillä saattaa yhä piileskellä vielä löytämättömiä, jopa vain kilometrin halkaisijaltaan olevia kuita. Niiden havaitsemiseen tarvitaan isompia teleskooppeja, joita on suunniteltu rakennettaviksi lähivuosikymmeniä.

Kuut löytänyt tutkijaryhmä on avannut netissä kilpailun kuiden nimeämiseksi. Koska kuut nimetään niiden sijaintiryhmien mukaan, niin tällä kertaa voi ehdottaa vain skandinaaviseen, gallialaiseen ja inuiittimytologiaan liittyviä nimiä. Ehdotuksia otetaan vastaan 6. joulukuuta saakka.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt