Palatsi: Afrikan vanhin kilpikonna kuoli 344-vuotiaana – asiantuntijat epäilevät ikää

Julkaistu:

Lounaisnigerialaisen Ogbomoshon kuningashuoneen lemmikkikilpikonna Alagba on menehtynyt peräti 344-vuotiaana, ilmoitti palatsi lauantaina.
Alagba kuoli torstaina lyhyen sairauden jälkeen. Kilpikonna oli suosittu nähtävyys ja sillä väitettiin olleen parantavia ihmevoimia.

Kilpikonnan toi mukanaan kuningaskunnan kolmas hallitsija Isan Okumoyde. Hän hallitsi vuosina 1770–97, joten kilpikonna olisi palatsiin muuttaessaan ollut jo 100-vuotias.

Eläintieteilijät ovat epäilleet Alagban väitettyä ikää. Bristolin eläintarhan matelijaekspertti Tim Skelton pitää ”mahdottomana”, että konna olisi elänyt näin iäkkääksi.
– Jo sata vuotta on hyvä saavutus. Jättiläiskilpikonnat voivat elää jopa 200-vuotiaiksi, mutta sekin on hyvin harvinaista, totesi Skelton BBC:lle.

Alagba ei ollut jättiläiskilpikonna, joita nykyisin tavataan Galápagossaarilla ja Seychelleillä. Skeltonin mukaan Alagba näyttäisi valokuvien perusteella olleen kannuskilpikonna, joka on kolmanneksi suurin maakilpikonnalaji. Ne elävät yleensä 30–50 vuotta.

Tiettävästi maailman vanhin kilpikonna on St Helenan saarella asusteleva jättikilpikonna Jonathan, joka on 187-vuotias.

Matelijoita tutkivalla herpetologi John Wilkinsonilla on oma teoria Alagban iän salaisuudesta.

– Ei tässä ole sen kummempaa mysteeriä. Kilpikonnia on ollut enemmän kuin yksi. He rakastivat sitä niin paljon, että korvasivat edellisen aina uudella.