Tutkimus kyseen­alaistaa lihansyönnin terveys­haitat – asian­tuntijoilta välitön tyrmäys: ”Kovan luokan hämmennys­yritys” - Tiede - Ilta-Sanomat

Tutkimus kyseen­alaistaa lihansyönnin terveys­haitat – asian­tuntijoilta välitön tyrmäys: ”Kovan luokan hämmennys­yritys”

Uuteen tutkimuskatsaukseen tutustunut ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm huomauttaa, että myös siinä yhteys sairauksien ja lihansyönnin välillä vaikutti olevan suurempi, kun tarkasteltiin kokonaisia ruokavalioita.

Julkaistu: 4.10.2019 22:55

Myös ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kyseenalaistaa kohututkimuksen tulokset.

Ravintosuositukset ovat jo pitkään kehottaneet välttämään liikaa punaista lihaa ja prosessoituja lihatuotteita terveyshaittojen vuoksi. Tutkimuksissa runsas lihansyönti on yhdistetty kohonneeseen riskiin sairastua esimerkiksi syöpään tai sydän- ja verisuonitauteihin.

Myös Suomessa viranomaiset suosittavat syömään punaista lihaa ja lihavalmisteita korkeintaan 500 grammaa viikossa. Naudan ja possun sijaan lautaselle kehotetaan laittamaan esimerkiksi kanaa tai muuta siipikarjan lihaa.

Viime viikolla muun muassa amerikkalaislehti New York Timesissa uutisoitiin tuoreesta tutkimuksesta, joka kyseenalaistaa vuosikymmeniä terveelliseen ruokavalioon tähtäävien suositusten pohjana olleet tiedot. Valtavasti huomiota herättäneen tutkimuksen johtopäätökset on kuitenkin nopeasti kyseenalaistettu ravitsemusasiantuntijoiden toimesta sekä Suomessa että maailmalla.

Annals of Internal Medicine -tiedelehdessä julkaistussa artikkelissa julkaistut tulokset perustuvat kolmen vuoden aikana seitsemässä maassa kerättyihin tietoihin. Eri maista kotoisin olevat tutkijat pyrkivät selvittämään, nostavatko punaisen lihan tai lihavalmisteiden syönti syövän tai sydän- ja verisuonitautien riskiä tutkittavien keskuudessa.

Tuloksista julkaistun yhteenvedon mukaan lihansyönnin ja sairauksien välillä havaittu yhteys oli niin pieni, että se kyettiin toteamaan vain suuria ihmisryhmiä tarkasteltaessa. Tutkijoiden mukaan todisteet lihan epäterveellisyydestä eivät riitä perusteeksi suosituksille vähentää sen syöntiä terveyden nimissä.

– Tutkimuksen perusteella emme voi todeta millään varmuudella että punaisen tai prosessoidun lihan syöminen aiheuttaa syöpää, diabetesta ja sydänsairauksia, sanoi tutkimusryhmää johtanut kanadalaisen Dalhousien yliopiston apulaisprofessori Bradley Johnson uutistoimisto Reutersille.

Tutkimusryhmän suosituksen mukaan ihmisten tulisi jatkaa lihan ja lihatuotteiden syömistä kuten tähänkin saakka.

Nopea tyrmäys mutta myös tukea tuloksille

Lukuisat amerikkalaiset terveysjärjestöt ja ravintotutkijat ehtivät arvostella uutta tutkimusta jo tuoreeltaan ja kyseenalaistamaan sen väitteitä. New York Timesin mukaan osa asiantuntijoista jopa vaati tutkimuksen julkaissutta tiedelehteä pidättäytymään sen päästämisestä julkisuuteen.

Esimerkiksi arvostetun Harvardin yliopiston tutkijat kirjoittavat verkossa julkaistussa lausunnossaan tutkimustulosten ”vahingoittavan ravitsemustieteen uskottavuutta ja heikentävän yleisön luottamusta tieteelliseen tutkimukseen”.

Myös toisen amerikkalaisen huippuyliopiston, Yalen sairauksien ehkäisyyn erikoistuneen tutkimusyksikön johtaja esitti ”syvän huolensa” tutkimuksen mahdollisesta vaikutuksesta ihmisten terveyteen ja siihen liittyvään ymmärrykseen.

Toisaalta tutkimus on kerännyt myös tukea tiedeyhteisön sisällä.

– Toivon tämän tutkimuksen poistavan käsityksen, jonka mukaan osa lihatuotteista on yhtä karsinogeenisiä kuin tupakansavu ja vähentävän dramaattisia otsikoita joissa väitetään pekonin tappavan meidät, totesi brittiläisen Quadram Institute of bioscience -tutkimuslaitoksen ravintoasiantuntija Ian Johnson Reutersille.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan prosessoitu liha on karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava ja punainen liha todennäköisesti sitä.

”Itse itsensä nimittänyt paneeli”

Uuden tutkimuksen arvostelijat ovat huomauttaneet sen itse asiassa toistavan jo nykyisten ravintosuositusten pohjana olevien tutkimusten tuloksia. Tulokset eivät siis kumoa yhteyttä lihansyönnin ja sairauksien välillä vaan osoittavat niiden olevan heikkoja mutta selvästi havaittavissa.

Myös Suomessa ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm on huomauttanut samasta asiasta.

– Oikeastaan tämä katsaus päätyi suurinpiirtein samoihin tuloksiin kuin edellisetkin. Ero oli vain tämän itse itsensä nimettäneen ”konsensuspaneelin” tulkinnoissa ja tutkimuksen näytönasteen arvioinnissa. Tämän ryhmän suositus ei aiheuta painetta muuttaa virallisempia suosituksia, kirjoitti Fogelholm Twitterissä.

Helsingin Sanomien haastattelussa Fogelholm kutsuu tutkimuskatsausta ”kovan luokan hämmennysyritykseksi” ja huomauttaa, että sen takana olevista henkilöistä monilla on joko olematon tai hyvin ohut tutkijatausta. Virallisia ravintosuosituksia tehtäessä tutkijaryhmien asiantuntijuuteen kiinnitetään aina aina huomiota.

Fogelholmin mukaan kukaan ei ole väittänytkään lihansyönnin yksinään aiheuttavan sairauksia, vaan kyse on yhdestä riskitekijästä ruokavalion kokonaisuudessa. Uuteen tutkimuskatsaukseen tutustunut Fogelholm huomauttaa, että myös siinä yhteys sairauksien ja lihansyönnin välillä vaikutti olevan suurempi, kun tarkasteltiin kokonaisia ruokavalioita.

– Ryhmä ei kommentoi tätä asiaa lainkaan, mikä on hämmästyttävää. Ehkä se johtuu ryhmän heikosta ravitsemustieteellisestä taustasta.

Kansainväliset terveysjärjestöt eivät ole toistaiseksi rynnänneet muuttamaan lihansyöntisuosituksiaan uusien tutkimustulosten seurauksena. Myös Fogelholm sanoo, etteivät löydökset anna aihetta ravintosuositusten päivittämiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?