Nasa teki yllättävän havainnon maailman metsistä: Maapallo onkin vihertynyt – taustalla erityisesti kahden valtion toiminta

Satelliittikuvat osoittavat maailman metsien lisääntyneen 20 vuodessa Amazonin sademetsien pinta-alaa vastaavalla määrällä.

Nasan julkaisemalla kartalla vihreät kohdat ovat alueita joissa metsien määrä on lisääntynyt, ruskeat alueita joissa ne ovat vähentyneet viimeisen 20 vuoden aikana.

1.10.2019 8:43

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasalla on tarjota maailman metsien tuhoutumisesta huolestuneille hyviä uutisia: satelliittihavaintojen mukaan Maapallon metsäala on yleisen luulon vastaisesti kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana.

Myös ilmiön taustat tulevat monille yllätyksenä. Nasan mukaan metsäala on kasvanut pitkälti kahdessa maassa: Kiinassa ja Intiassa. Molempien valtioiden väkiluku kasvaa ja väki vaurastuu, minkä seurauksena luonnonresurssien riittävyys on ollut koetuksella.

Samaan aikaan Intia ja Kiina ovat kuitenkin panostaneet voimakkaasti metsien istutukseen. Vuonna 2016 uutisoitiin tempauksesta, jossa intialaiset istuttivat käsittämättömät 50 miljoonaa puuntainta yhden vuorokauden aikana.

Myös Kiina on istuttanut miljardeja puita viimeisten vuosikymmenten aikana. Nature-tiedelehden mukaan puiden siemeniä kylvetään vuosittain kooltaan suunnilleen Irlantia vastaavalle alueelle.

Kiinan hallitus on kertonut istuttaneensa vuoden 1978 jälkeen kaikkiaan 66 miljardia puuta maan kolmeentoista pohjoiseen provinssiin. Puita on kylvetty alueella niin paljon, että tutkijat ovat pelänneet niiden uhkaavan jo maan vesivarastoja.

Saattaa kuitenkin olla, ettei puiden istuttamisella ole niin suurta vaikutusta muutokselle kuin voisi luulla. Vuonna 2018 julkaistun amerikkalaistutkimuksen mukaan Kiinan muutokset puiden hakkaamiseen liittyviin käytäntöihin olisivat vaikuttaneet metsäalan kasvuun enemmän kuin puiden istuttaminen uusille alueille.

Joka tapauksessa Nature Sustainability -tiedelehdessä julkaistujen tietojen valossa metsien määrä on lisääntynyt erityisesti Kiinan ja Intian alueilla. Tutkimuksessa tarkasteltiin satelliittikuvia 1990-luvun puolivälistä lähtien.

Taustalla saattaa vaikuttaa myös esimerkiksi ilmastonmuutos, joka tekee säästä lämpimämmän ja kosteamman ja siten mahdollisesti suotuisamman puiden kasvulle. Tutkijat eivät ole varmoja kaikista tekijöistä, joita metsien voimakkaan lisääntymisen takaa lopulta löytyy.

2000-luvun alusta alkaen vihreä alue on lisääntynyt noin viidellä prosentilla. Alla olevalla Nasan kartalla metsien lisääntyminen näkyy vihreänä ja väheneminen ruskeana alueena.

Kartalta voi nähdä, kuinka voimakkaasti metsät ovat kasvaneet nimenomaan Kiinan ja Intian rajojen sisäpuolella. Tämä viittaa siihen, että metsittyminen on ihmisen toiminnan tulosta.

Kartalta voi nähdä metsien lisääntyneen erityisesti Kiinan ja Intian rajojen sisäpuolella.

Nasan mukaan metsien kasvaminen havaittiin ensimmäisen kerran satelliittikuvista 1990-luvulla. Sen jälkeen otettuja satelliittikuvia vertaamalla on havaittu puita ja kasveja sisältävän alueen kasvaneen kooltaan koko Amazonin sademetsäaluetta vastaavalla määrällä.

Nasa on julkaissut tietoja metsittymisen tahdista ympäri maailman. Tilastoissa heti Kiinan ja Intian takana tulevat Euroopan unioni ja Kanada, joissa metsien määrä lisääntyi varsin voimakkaasti. Keskimääräistä enemmän viherys lisääntyi myös Venäjällä, Australiassa, Yhdysvalloissa ja Meksikossa.

Kiinan ja Intian lisäksi metsien ala on lisääntynyt keskimääräistä enemmän esimerkiksi EU:n alueella.

Kiinassa ja Intiassa metsät katosivat nopealla tahdilla 1970-1980-luvuilla kaupungistumisen ja maatalouden kasvun seurauksena. Nyt julkaistut tutkimustulokset antavat toivoa siitä, että voimakkaasta väestönkasvusta ja elintapojen muutoksesta huolimatta maiden ekosysteemit eivät välttämättä olisi tuhoutumassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?