Ensimmäinen ruotsalais­nainen laukaistaan avaruuteen - Tiede - Ilta-Sanomat

Ensimmäinen ruotsalais­nainen laukaistaan avaruuteen

Jessica Meir viettää kansainvälisellä avaruusasema ISS:llä puoli vuotta.

Jessica Meir kosmonauttien koulutuskeskuksessa Moskovassa elokuun lopulla.­

25.9.2019 14:48

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan astronautti Jessica Meir, 42, lähtee ensimmäiselle avaruusmatkalleen keskiviikkona iltapäivällä.

Hänen kanssaan ISS:lle lentävät venäläinen Oleg Skripotshka ja ensimmäinen Arabiemiraattien astronautti Hazza Ali al-Mansoori. Heitä kuljettava Sojuz-alus laukaistaan Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanissa kello 16.57 Suomen aikaa.

Jessica Meir on sekä Ruotsin että Yhdysvaltain kansalainen. Hänestä tuleekin ensimmäinen avaruudessa käynyt ruotsalaisnainen. Häntä ennen on Ruotsin lippua avaruudessa kantanut Christer Fuglesang. Hän lensi vuosina 2006 ja 2009 Nasan avaruussukkuloiden kyydissä.

Jessica Meirin on tarkoitus olla ISS:llä kevääseen 2020 saakka.

Hazza Ali al-Mansoori, Oleg Skripotshka ja Jessica Meir Baikonurissa tiistaina. Al-Mansoori on ensimmäinen Arabiemiraattien astronautti avaruudessa.­

Meirin äiti Ulla-Britt on kotoisin Ruotsin Västeråsista, isä Israelista. Vanhemmat tapasivat toisensa Ruotsissa ja muuttivat Yhdysvaltoihin ennen Jessica Meirin syntymää 1977. Hänellä on kolme siskoa, joista on kaksi on syntynyt Ruotsissa.

Meir varttui Cariboussa Mainen osavaltiossa ja opiskeli muun muassa Tukholman yliopistossa. Hän väitteli tohtoriksi meribiologiasta San Diegossa. Hän on tutkinut, miten eläimet selviytyvät pitkäaikaisesti äärimmäisissä ilmasto-olosuhteissa. ISS:llä hän osallistuu yli 300 tieteellisen kokeen tekemiseen.

Meir saa ottaa avaruusasemalle mukaansa kilon verran henkilökohtaisia tavaroita. Hän kertoi Dagens Nyheterille pakkaavansa mukaan Ruotsin ja Israelin liput sekä lapsuuden nallekarhunsa.

– Nalle muistuttaa minua siitä, kuinka haaveilin alkavani astronautiksi jo aivan pienenä, kertoo Meir.

Meir valittiin Nasan astronauttikoulutukseen 2013. Vuonna 2015 hänet nimitettiin virallisesti Nasan astronautiksi.

Meir kuuluu ”Orion-kahdeksikoksi” kutsuttuun astronauttikokelasryhmään, joiden joukosta ilmeisesti löytyy ensimmäinen Marsin pinnalle astuva ihminen. Sitä ennen Nasan on tarkoitus viedä ensimmäinen nainen Kuuhun. Myös Meir on yksi ehdokas tehtävään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?