Tutkija keräsi Loch Nessistä dna-näytteitä – hirviön mysteeri askeleen lähempänä ratkaisua

Julkaistu:

Vesinäytteistä ei löytynyt mitään merkkejä jurakautisesta monsterista.
Aina 500-luvulta asti maailmaa hämmentänyt, Nessie-nimellä tunnettu Loch Nessin hirviö saattoikin olla pelkkä jättiankerias. Torstaina julkistetun tutkimuksen mukaan todennäköisin selitys Nessie-havainnoille on se, että skotlantilaisessa järvessä saattaa majailla jättiankeriaita.

Uusiseelantilaisen Otagon yliopiston professori Neil Gemmel tiimeineen yritti selvittää järven elämää, ja samalla Nessien dna:ta, yli vuoden ajan keräämällä 250 vesinäytettä eri syvyyksistä Loch Nessistä. Tutkijat tarkastelivat niin silmälle näkymättömiä bakteereita kuin suuriakin eliölajeja.

Tuloksena oli huomattavia määriä ankeriaan dna:ta. Mitään merkkejä jurakautisesta matelijasta ei löytynyt, kuten ei myöskään haista, monneista tai sammista.

Sen sijaan ankeriaan dna:ta oli lähes joka paikassa.

– Tietomme eivät paljasta niiden (ankeriaiden) kokoa, mutta jo pelkän materiaalin määrä perusteella on mahdollista, että Loch Nessissä on jättiankeriaita, Gemmel kertoi torstaina.

Havaintoja kerrottu vuosisatojen ajan

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Nessien arvellaan olleen jättiankerias. Jo vuonna 1933 tutkijat ehdottivat samaa teoriaa selitykseksi hirviönäyille.

Gemmelin mukaan sukeltajat ovat kertoneet nähneensä jalkansa paksuisia ankeriaita järvessä. Jotkut ovat sanoneet bonganneensa jopa nelimetrisiä ankeriaita.

Nessietä on kuitenkin selitetty monin tavoin vuosisatojen aikana. Monien mahtipontisten ja mystisten tarinoiden rinnalla Nessien on uskottu olleen tukki, kala, kahlaava lintu tai vain suuri aalto.

Vanhin tarina Nessiestä on peräisin 500-luvulta ja Pyhältä Columbalta, joka tuolloin vei kristinuskon nykyisen Skotlannin alueelle. Tuorein raportoitu havainto on viime vuoden maaliskuulta, jolloin yhdysvaltalainen pariskunta sanoi nähneensä Nessien Urquhartin linnan muurilla ollessaan.

Loch Ness on tilavuudeltaan Britannian suurin makean veden allas. Syvimmillään se ulottuu yli 200 metriin.