Tutkimus: Finninaamaiset teinit menestyvät muita paremmin myöhemmin elämässä

Julkaistu:

Tutkijat arvelevat, että aknesta kärsivät ihmiset viettävät muita enemmän aikaa älyllisen toiminnan parissa.
Ihosairaus aknesta kärsivät teinit menestyvät muita paremmin opinnoissaan ja myöhemmin työelämässä, ilmenee tuoreesta pitkittäistutkimuksesta. Asiasta kerrotaan LSE Business Review -sivustolla.

Akne on kahdeksanneksi yleisin sairaus ja vaikuttaa lähes 650 miljoonaan ihmiseen maailmanlaajuisesti. Tutkijat Hugo Mialon ja Erik Nesson ovat nyt saaneet selville, että aknesta kärsineillä on keskimäärin korkeammat keskiarvot toisen asteen kouluissa sekä korkeammat arvosanat englannin kielessä, historiassa, matematiikassa ja tiedeaineissa.

Positiivinen yhteys näkyy myös yliopistotutkinnoissa ja siinä, että aknesta kärsineiden naisten henkilökohtainen palkkataso on korkeampi. Tutkijoiden mukaan ”satunnainen” (vähemmän vakava) akne on vahvimmin yhteydessä pitkän tähtäimen tuloksiin työelämässä.

– Vaikka akne liittyy vahvasti pysyviin ja havaittavissa oleviin ominaisuuksiin, mukaan lukien sukupuoli, rotu ja ikä, sillä ei ole yhteyttä sosioekonomisen statuksen kuten vanhempien koulutustason tai perherakenteen mittareihin. Tämä antaa näyttöä siitä, että juuri akne vaikuttaa yksilöiden koulu- ja työelämätuloksiin eikä päinvastoin, he toteavat.

Tutkijat arvelevat, että aknesta kärsivät ihmiset tuntevat olevansa olonsa sosiaalisesti vähemmän hyväksytyiksi ja hakeutuvat siten älyllisemmän toiminnan pariin. Sairauden on esimerkiksi huomattu vähentävän osallistumista urheiluseuratoimintaan ja lisäävän osallistumista muuhun kerhotoimintaan.

Tutkimuksesta uutisoi aiemmin Yle verkkosivuillaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt