Epäonninen israelilaisalus vei Kuun pinnalle elämää

Julkaistu:

Israelilainen avaruusalus vei Kuun pinnalle elämää: pienen pieniä karhukaisia.
Israelilainen Beresheet-avaruusalus rysähti Kuun pinnalle huhtikuussa erikoisen lastin kanssa. Miehittämätön alus vei mukanan tuhansia pikkuruisia karhukaisia, jotka vietiin Kuuhun eräänlaiseksi Nooan arkiksi, varasuunnitelmaksi Maapallon tuhoutumisen varalta.

Alus räsähti Kuun pinnalle hallitsemattomasti moottorivian vuoksi. Karhukaiset lähettänyt Arch Mission -järjestö kuitenkin uskoo, että karhukaiset kestivät rajun törmäyksen.

– Karhukaiset selviävät sellaisesta paineesta, joka syntyy, kun asteroidit iskevät Maahan, joten tällainen pikku törmäys ei ole niille mitään, kertoo astrobiologi ja karhukaisasiantuntija Adam Mickiewitz Guardianille.


Torakoita pidetään usein maapallon sitkeimpimä otuksina, mutta karhukaiset voittavat ne mennen tullen.

Karhukaiset on vaivutettu kryptobioosiin, äärimmäiseen horrokseen, jossa karhukaisten aineenvaihdunta käytännössä pysähtyy. Ne voivat elää kryptoosissa vuosia äärimmäisissä olosuhteissa, mutta herätäkseen ne vaativat vettä. Kuun pinnalla ei kuitenkaan ole nestemäistä vettä, joten käytännössä uinuvien karhukaisten on mahdotonta herätä ja valloitta Kuuta.

Yhdysvaltojen astronautit ovat siis yhä ainoat Kuun pinnalla kävelleet.

Maan pinnalla karhukaisia vilisee kaikkialla. Yhdessä sammalgrammassa voi elää 20 000 karhukaista.

Kun saksalainen pappi ensi kertaa löysi karhukaiset 1700-luvulla, hän kirjoitti muistiinpanoihinsa miniatyyrikarhuista. Ne ovat kuitenkin kooltaan vain murto-osan nallekarkista: suurimmillaan 1,5-millisiä.


Karhukaiset pärjäävät Himalajalla ja merten pohjalla, jäätiköillä ja aavikoilla. Horrostilassa ne sietävät tuhat kertaa enemmän säteilyä kuin ihmiset, -270 asteen pakkasen, kovan paineen ja tyhjiön. Erään tutkimuksen mukaan karhukaiset kuolevat sukupuuttoon vain, jos Aurinko sammuu. Mickiewitz uskoo, että jos karhukaiset lähetettäisiin takaisin Maahan ja ne laitettaisiin veteen, ne heräisivät uudestaan.

Maapallolla oli karhukaisia jo ennen dinosauruksia.


Beresheet on ensimmäinen yksityisesti rahoitettu kuualus, joka sai varansa israelilaiselta liikemieheltä Morris Khanilta. Hanke maksoi noin 90 miljoonaa euroa. Karhukaisten lisäksi alus vei Kuuhun ihmis-dna:ta sekä minikirjaston, joka sisältää tietoa elämästä Maan pinnalla.