Tutkijat varoittavat: vesi uhkaa loppua joka neljänneltä ihmiseltä maailmassa

Julkaistu:

Kuivuus
Kovin pula vedestä on Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa.
Vesi on vaarassa käydä vaarallisen vähiin joka neljänneltä maailman ihmiseltä, varoittavat tutkijat joiden mukaan meneillään on globaali vesikriisi.

Amerikkalaisen World Resources Institute -järjestön tutkijoiden mukaan maailman maista seitsemäntoista kärsii äärimmäisen kovasta vedenkäytön kuormituksesta, sillä kyseiset maat käyttävät vuosittain 80 prosenttia käytössään olevista vesivaroista. Näin ollen vettä ei jää käyttöön kuiville kausille, joita ilmastonmuutos on pahentanut.

WRI:n selvityksen mukaan pahimmasta vesipulasta kärsivät valtiot löytyvät Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta. Huutavin veden tarve on pienessä Qatarissa, jota seuraavat Israel ja Libanon.

Yli 1,3 miljardin asukkaan Intia on vesipulaa kokevien maiden listalla sijalla 13. Kuluneiden viikkojen aikana maan kuudenneksi suurin kaupunki Chennai on varoittanut vesivarojensa voivan loppua lähiaikoina kokonaan. Samanlaisia varoituksia ”vesikonkurssista” ovat esittäneet viime vuonna Etelä-Afrikan Kapkaupunki ja vuonna 2015 Brasilian Sao Paulo.

– Tulemme näkemään tällaisia tilanteita enemmän tulevaisuudessa, ennusti WRI:n vesiohjelman johtaja Betsy Otto Reutersin mukaan.

WRI:n tutkimus käsitti 189 maata, joiden osalta tarkasteltiin vedenkäytön kuormitusta, kuivuutta ja jokien tulvariskiä vuosikymmenten ajalta. Tutkimus tehtiin yhdessä alankomaalaisten ja sveitsiläisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa.