Grönlannista suli vuorokaudessa 10 miljardia tonnia jäätä – dokumentaristi kuvasi kylmäävän näyn jäätiköllä - Tiede - Ilta-Sanomat

Grönlannista suli vuorokaudessa 10 miljardia tonnia jäätä – dokumentaristi kuvasi kylmäävän näyn jäätiköllä

Ennätyskorkeat lämpötilat ovat saaneet Grönlannin jäätikön sulamaan hurjaa vauhtia.

3.8.2019 5:10

Eurooppaa heinäkuussa hikoiluttanut helleaalto näkyi myös Grönlannissa ennätyskorkeina lämpötiloina. Pitkälti jään peittämällä alueella mitattiin jopa 22 plusasteen lämpötiloja, jotka ovat saaneet jäätiköt sulamaan hurjaa vauhtia.

Tanskan meteorologisen instituutin tutkijoiden mukaan Grönlanti menetti heinäkuun aikana jäätiköistään 197 miljardia tonnia sulamisen seurauksena. Kiivainta sulaminen oli 31. heinäkuuta, jolloin jäätä katosi yhden vuorokauden aikana yli kymmenen miljardia tonnia.

Grönlannin jäätiköiden laajamittainen sulaminen kesällä on ilmiönä toistunut noin kerran 250 vuodessa. Nyt tutkijat ovat ilmiöstä huolissaan, sillä edellinen laajempi sulaminen tapahtui vuonna 2012 eli vain seitsemän vuotta sitten. Syynä pidetään ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta.

Videolla nähdään, kuinka sulamisesta syntyvät vesimassat syöksyvät mereen.­

Tanskalainen dokumentaristi Caspar Haarloev kuvasi Grönlannin jäiden sulamista tulevaan, ilmastonmuutosta käsittelevään elokuvaansa. Videoilla nähdään, kuinka sulamisvesi kerääntyy jäätiköille kirkkaan hohtaviksi puroiksi ja syöksyy kovalla paineella mereen. Sulamisen seurauksena jäätikkö muuttuu harmaaksi, kun jään sisään varastoitunut tuhka jää jäätikön pinnalle.

– Kaikki tämä jää vain makaa siellä kuin suuri nukkuva hirviö. Kukaan ei välittänyt siitä ennen kuin se alkoi sulaa. Nyt kaikki välittävät, ja hyvästä syystä, Haarloev totesi uutistoimisto Reutersille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?