Valtava kaasuplaneetta loistaa tänä yönä horisontin yläpuolella – Saturnuksen renkaat voi nähdä jopa tehokkailla kiikareilla

Julkaistu:

Avaruus
Paljaalla silmällä katsottuna Saturnus näyttää keltaiselta tähdeltä.
Mikäli taivas ei ole yltä päältä pilvinen, yöllä kannattaa kääntää katse matalalle etelään. Siellä nimittäin näkyy auringonlaskun ja -nousun välisenä aikana jättiläisplaneetta Saturnus, jota ympäröivät pienistä jääkappaleista koostuvat renkaat.
Tulevana yönä Saturnus on oppositiossa eli vastakkaisessa suunnassa kuin valonlähde, ja siitä syystä se loistaa nyt kirkkaimmillaan. Sen renkaat ovat reilusti kallistuneena Maata kohti.

Saturnus nousee Etelä-Suomessa vain kahdeksan asteen korkeudelle. Tästä syystä katse on suunnattava matalalle. Parhaiten planeetta näkyy etelässä noin puoli kahdelta yöllä, kertoo Tampereen Ursa verkkosivuillaan.

Utsjoella aurinkokuntamme toiseksi suurin planeetta sen sijaan pysyttelee vuoden ympäri horisontin alapuolella.

Paljaalla silmällä katsottuna Saturnus näyttää keltaiselta tähdeltä, mutta planeetan ja sen renkaat voi erottaa kaukoputkella tai jopa tehokkailla kiikareilla. Ilmatieteen laitoksen mukaan Saturnus on kaukaisin paljain silmin näkyvä planeetta.

Saturnusta kiertää yli 60 kuuta, joista suurin ja kirkkain on nimeltään Titan. Ursan verkkosivuilla kerrotaan, että Titan erottuu jo pienelläkin kaukoputkella. Myös muita Saturnuksen kuita voi nähdä, mikäli käytössä on iso kaukoputki.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt