Tutkimus: Etelämantereen jäätiköiden sulaminen voi olla peruuttamatonta

Julkaistu: , Päivitetty:

Ilmastonmuutos
Jäätiöiden sulaminen voi nostaa merkittävästi merenpinnan tasoa.
Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan rahoittamasta tutkimuksesta selviää, että Etelämantereen jäätiköiden sulaminen voi olla peruuttamatonta, vaikka ilmaston lämpenemisen hillitsemisessä onnistuttaisiinkin, kirjoittaa brittilehti Guardian. Lehden mukaan jäätikön sulaminen tulee kiihtymään.

Nasan tutkimuksen mukaan Etelämantereella sijaitsevan Thwaitesin jäätikön valumista mereen ei välttämättä voida enää estää. Tämä laukaisisi merenpinnan nousun 50 senttimetrillä. Useiden muiden Etelämantereen jäätiköiden arvioidaan olevan samalla tavalla epävakaita.

Tutkimuksen johtajan Alex Robelin mukaan Thwaitesin jääpeite voi kadota 150 vuodessa, vaikka lämpötila ei enää nousisikaan.

– Se jatkaisi itsekseen, ja se on se huoli, yhdysvaltalaisyliopiston apulaisprofessori Robel sanoi Guardianin mukaan.

Guardianin mukaan Etelämantereen mannerjään mahdollisen sulamisen on arvioitu nostavan merenpintaa viidellä metrillä.

Myös merijää sulaa nopeasti

Toisessa tässä kuussa julkaistussa tutkimuksessa käy ilmi, että merijääpeite Etelämantereen ympärillä on sulanut nopeasti viime vuosina. Vuodesta 2014 merijään peittämä alue on pienentynyt kahdella miljoonalla neliökilometrillä eli noin kuusi kertaa Suomen pinta-alan verran.

Toisin kuin mannerjään sulaminen, merijään sulaminen ei nosta merenpintaa. Merijään sulaminen voi kuitenkin kiihdyttää ilmaston lämpenemistä, kun auringonvaloa heijastava valkea jääpeite korvautuu tummalla merenpinnalla, joka sitoo auringon lämpöä.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan ilmastotutkijan Claire Parkinsonin tekemä tutkimus paljasti, että Etelämantereen merijääpeite suli paljon nopeammin kuin Arktiksella, ja peitteestä hävisi muutaman vuoden aikana yhtä paljon kuin Arktiksen merijäästä 34 vuodessa.

Parkinsonin johtama ryhmä analysoi Nasan ja armeijan satelliittien mikroaaltomittauksia Etelämantereen jääpeitteestä viimeisten 40 vuoden ajalta. Mittaukset kertoivat vain jään laajuudesta, eivät sen paksuudesta.

Tutkijoiden tiedossa oli jo ennestään, että Etelämantereen mannerjää on sulanut pitkään. Vuoteen 2014 asti Etelämantereen merijääpeite oli kuitenkin laajentunut 40 vuoden ajan, ja viisi vuotta sitten se oli suurimmillaan 12,8 miljoonaa neliökilometriä.

Syitä pitkään laajentumisjaksoon tai viime vuosien supistumiseen ei täysin ymmärretä. Tutkijat ovat esittäneet, että Etelämantereen merijääpeitteeseen vaikuttavat muun muassa otsonikerroksen aukko, tuulet ja merivirrat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt