Tutkijat eivät olleet uskoa silmiään, kun he huomasivat, mitä 12-vuotias kakadu osaa

Julkaistu:

Tiede
Kakadu tanssi spontaanisti 80-luvun megahittien tahtiin, vaikka sitä ei oltu koulutettu siihen eikä sille ollut luvassa mitään erityistä hyötyä tanssimisesta.
Brittiläinen laatulehti Telegraph kertoo uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan ihmisillä saattaa olla jopa enemmän yhteistä papukaijojen kuin simpanssien kanssa.

Tutkijat eivät olleet uskoa silmiään, kun he huomasivat, mitä 12-vuotias kultatöyhtökakadu osaa. Snowball-niminen kakadu esitti täysin spontaanisti valtavan määrän erilaisia tanssiliikkeitä kahden tunnetun kasarihitin tahtiin.

Tutkijoiden mukaan kakadua ei oltu koulutettu tai muutenkaan millään tavalla rohkaistu tanssimiseen. Se teki oma-aloitteisesti jopa neljätoista erilaista tanssiliikettä Cyndi Lauperin Girls Just Wanna Have Fun -kappaleen soidessa, ja 10 erilaista tanssiliikettä Queenin Another One Bites the Dust -kappaleen soidessa.Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Telegraphin mukaan tieteellinen yhteisö on syvästi kiinnostunut tutkimuksesta, koska kyseessä on ensimmäinen kerta, kun jokin eläin ihmisen lisäksi nähdään tanssimassa musiikin tahtiin sellaisella kyvykkyydellä.

Simpanssit ovat todistetusti geneettisesti lähimpänä ihmistä, mutta simpansseilla ei ainakaan nykytiedon valossa ole tanssitaitoa.

Tutkijat uskovat, että Snowballin spontaani tanssiminen osoittaa papukaijojen omaavan ihmisen tavoin luovia ominaisuuksia. Snowballille kun ei ollut luvassa mitään mukavaa, kuten esimerkiksi herkkupalaa, palkkioksi tanssimisesta, vaan se teki sen täysin omin päin. Lähettyvillä ei myöskään ollut vastakkaisen sukupuolen edustajaa, jota se olisi yrittänyt liehitellä.

Sen sijaan vaikuttaa todennäköiseltä, että Snowball halusi olla vuorovaikutuksessa siitä huolta pitävien ihmisten kanssa.


Tutkijat arvelevat, että kakadun tanssitaito liittyy siihen, että papukaijat osaavat myös kommunikoida verbaalisesti ja imitoida liikkeitä ihmisten tapaan. Papukaijat osaavat myös luoda pitkäkestoisia sosiaalisia suhteita ja ne oppivat monimutkaisia tapahtumaketjuja.

Tutkimus ehdottaa, että tanssiminen ei ole pelkästään sattumanvarainen ihmisten kulttuurin tuote, vaan reaktio musiikkiin, joka syntyy, kun tietyt kognitiiviset ja hermostolliset ominaisuudet yhdistyvät elävässä olennossa.

Uusi tutkimus julkaistiin 10 vuotta sen jälkeen, kun Snowballin omistaja huomasi ensimmäisen kerran, että lintu nyökyttelee päätään Backstreet Boys -yhtyeen Everybody-kappaleen tahtiin. Tutkijat ovat siitä eteenpäin tutkineet Snowballin tanssikäyttäytymistä yliopistoissa.

Snowballin tanssiminen eroaa useimpien ihmisten tanssimisesta siten, että se tanssii yleensä vain kolmen tai neljän sekunnin mittaisissa pätkissä ja se myös esittää uuden liikkeen aina kuullessaan uuden melodian.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt