Jopa avaruusalukseksi väitetystä ”tiedustelija­kivestä” selvisi uutta – ”Emme ole ikinä nähneet vastaavaa aurinkokunnassamme”

Julkaistu:

Tutkijat uskovat Oumuamualla olevan luonnollinen alkuperä.
Avaruustutkijat tekivät lokakuussa 2017 hämmentävän havainnon aurinkokuntamme halki kiitänestä vieraasta kappaleesta. Nyt Oumuamua-nimellä tunnetusta sikarinmuotoisesta kappaleesta on selvinnyt uutta tietoa.

Havaittuaan kappaleen muutama vuosi sitten tutkijat nimesivät sen Oumuamuaksi. Havaijilainen sana tarkoittaa ”tiedustelijaa” ja ”viestin tuojaa”, ja aluksi tutkijat epäilivätkin, voisiko kappale olla toisesta sivilisaatiosta lähetetty avaruusalus.

Uusimman analyysin mukaan Oumuamualla on kuitenkin puhtaasti luonnollinen alkuperä. Tutkijaryhmä kertoi löydöistään Nature Astronomy -lehdessä. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Yle.

– Emme ole ikinä nähneet mitään Oumuamuan kaltaista aurinkokunnassamme. Se on edelleen mysteeri, kertoo Matthew Knight Marylandin yliopistosta.

Hän kertoo, että tutkimusryhmä pitää kiinni tavallisista selitysmalleista, ellei vastaan tule jotakin todella uniikkia.

– Ajatus avaruusaluksesta on hauska, mutta myös useat luonnolliset ilmiöt voivat selittää kappaleen olemassaoloa.

Tutkijoiden mukaan kappale on punainen, niin kuin moni muukin pieni kappale aurinkokunnassamme. Tähän yhtäläisyydet kuitenkin loppuvat.


Oumuamua on noin 400 metriä pitkä, mutta leveydeltään siitä vain kymmenesosan. Tällainen pitkulainen muoto on harvinainen avaruuden kiville.

Lisäksi hämmennystä aiheutti aikoinaan Oumuamuan käyttäytyminen sen saavuttua auringon lähelle. Toisin kuin oli odotettu, ei kappaleelle ilmaantunut auringon sulattamasta jäästä muodostuvaa tyypillistä ”pyrstöä”. Sen sijaan se kiihdytti vauhtiaan auringon ohitettuaan.
Myös Oumuamuan tapa pyöriä on ihmetyttänyt tutkijoita. Knight vertaakin liikettä kyljellään maassa pyöriväksi limupulloksi.

Vielä tähän mennessäkään Oumuamuan käyttäytymiselle ei ole löydetty yhtenevää selitystä. Jää nähtäväksi, milloin selitys saadaan, sillä Oumuamua on jo kiittänyt Maan teleskooppien havaintokyvyn ulottumattomiin.