Marsin metaanihavainto hämmentää asiantuntijoita – tuore tutkimus laski, milloin punaisella planeetalla olisi voinut olla elämää

Julkaistu:

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan saatu varmoja todisteita siitä, että Marsissa on, tai on joskus ollut elämää.
Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan mönkijän viime viikolla tekemä havainto metaanista Marsissa on kiihdyttänyt spekulaatioita elämästä Marsissa. Curiosity-mönkijän mittaama metaanitaso oli korkeampi kuin mitä koskaan aiemmin on mitattu Marsissa.

Nasa on muistuttanut, että metaania voi syntyä paitsi biologisissa myös geologisissa prosesseissa eikä metaani siten automaattisesti ole viite elämästä.
Nasa tiedotti maanantaina, että metaanitasot ovat laskeneet rajusti. Nasan mukaan tämä viittaa siihen, että kyse oli samanlaisesta metaanipurkauksesta, joita on havaittu Marsissa aiemminkin. Tutkijat ovat aiemmin havainneet metaanitasojen nousevan ja laskevan kausiluontoisesti, mutta yhteyttä ohimeneviin purkauksiin ei toistaiseksi ole löydetty.

– Metaanimysteeri jatkuu, projektitutkija Ashwin Vasavada toteaa Nasan artikkelissa.

Tuore tutkimus kuitenkin paljastaa, että Marsissa on voinut olla elämälle soveltuvat olosuhteet miljardeja vuosia sitten, CNN kertoo. Western Universityn tutkijoiden mukaan elämää olisi voinut kehittyä Marsissa 4,48 miljardia sitten, kun jättimeteoriitit lakkasivat osumasta punaiseen planeettaan. Elämä olisi voinut kukoistaa Marsissa 4,2–3,5 miljardia vuotta sitten.

Tutkijat päätyivät tulokseen tutkimalla tiettävästi vanhimpia meteoriiteista peräisin olevia mineraalirakeita, joiden uskotaan alunperin tulleen Marsin eteläisiltä ylänköalueilta.

Sen jälkeen, kun aurinkokuntamme planeetat olivat muodostuneet, meteoriittien koko ja esiintyvyys vähenivät. Tutkijoiden mukaan tämä loi otolliset olosuhteet elämän syntymiselle ja säilymiselle: samaan aikaan kuin jättimeteoriitit lakkasivat osumasta Marsiin, vettä oli planeetalla runsaasti.
Mars oli aikoinaan lämmin planeetta, jossa oli suuria järviä ja virtaavia jokia. Nykyisin planeetta on äärimmäisen kuiva ja sen ilmakehä on ohut ja koostuu pääosin hiilidioksidista, Ursan sivuilla kerrotaan. Lämpötila Marsin pinnalla vaihtelee -80 ja +20 asteen välillä.