Tutkijat hämmästyivät: Ikirouta sulanut 70 vuotta ennustettua nopeammin - Tiede - Ilta-Sanomat

Tutkijat hämmästyivät: Ikirouta sulanut 70 vuotta ennustettua nopeammin

Tutkijat yllättyivät siitä, kuinka nopeasti poikkeuksellisen lämpimät kesät ovat vaikuttaneet vuosituhansia vanhan ikiroudan kuihtumiseen.

Julkaistu: 18.6.2019 21:59

Kanadan pohjoisten alueiden ikirouta sulaa huomattavasti aiemmin ennustettua nopeammin, kertovat tiedemiehet.

Ikirouta on sulanut jo tasolle, jonka odotettiin olevan edessä vasta 70 vuoden kuluttua, kertoo Guardian. Alaska Fairbanksin yliopiston tutkijat sanovat yllättyneensä siitä, kuinka nopeasti poikkeuksellisen lämpimät kesät ovat vaikuttaneet vuosituhansia vanhan ikiroudan kuihtumiseen.

– Havaintomme olivat hämmästyttäviä. Tämä osoittaa, että ilmasto on nyt lämpimämpää kuin koskaan ainakaan 5 000 vuoteen, totesi geofysiikan professori Vladimir Romanovski Reutersille.

Tutkijaryhmä oli päätynyt tuloksiin analysoituaan vuonna 2016 tehdyltä tutkimusmatkalta kerättyä aineistoa. Romanovskin mukaan heidän näkemänsä arktinen luonto oli muuttunut tunnistamattomaksi verrattuna noin vuosikymmen aiemmin tehtyyn tutkimusmatkaan.

Tutkijat ovat olleet huolissaan siitä, että ikiroudan sulamisen myötä vapautuu ilmakehään muun muassa metaanikaasua, joka kiihdyttäisi ilmastonmuutosta entisestään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?