Kuun pimeältä puolelta löytyi valtava kasa entuudestaan havaitsematonta ainesta – tutkijat eivät ole varmoja, mitä he ovat löytäneet

Julkaistu:

Kuututkimus
Aurinkokuntamme mahdollisesti suurimman kraatterin alta Kuusta on löytynyt valtava entuudestaan tuntematon kasa ainesta.
Planeettamme ainoan kiertolaisen, Kuun pimeä puoli, joka ei koskaan näy Maahan, on kiehtonut ihmismieltä jo pitkään ja antanut aineksia mitä erilaisimmille visioille sieltä löytyvistä asioista. Esimerkiksi Timo Vuorensolan vuonna 2012 julkaistussa tieteiskomediassa Iron Sky Kuun pimeän puolen ovat vallanneet natsit. Vuonna 2011 ensi-iltansa saaneessa Michael Bayn tieteiselokuvassa Transformers: Kuun pimeä puoli Kuun näkymättömältä puolelta löytyy pakkolaskun tehnyt avaruusalus.

Nyt Kuun pimeä puoli on päässyt antamaan aivan todellisen yllätyksen, sillä Geophysical Research Letter -tiedejulkaisussa ilmestynyt tutkimus ”Deep Structure of the Lunar South Pole-Aitken Basin” kertoo tutkijoiden havainneen valtavan materiaalimassan Aitkenin altaan alla.

Aitkenin allas on Aurinkokunnan suurimpia tunnettuja törmäyskraattereita, jonka leveys on yli 2 500 kilometriä ja syvyys yli 13 kilometriä. Altaan arvioineen syntyneen asteroiditörmäyksessä noin neljä miljardia vuotta sitten.

– Kuvittele, että ottaisit metallikappaleen, joka olisi viisi kertaa Havaijin Big Islandin kokoinen ja hautaisit sen maahan. Karkeasti juuri sen verran materiaalia me löysimme, tutkimuksen kirjoittajiin lukeutuva Peter B. James Baylorin yliopistosta kuvailee löytöä tiedotteessa.

Löydön mittasuhteet ovat käsittämättömät, mutta tutkijoilla ei toistaiseksi ole täyttä varmuutta siitä, mitä he ovat löytäneet.

– Yksi mahdollinen selitys ainekselle on sen koostuminen törmäyskraatterin synnyttäneen asteroidin sisältämistä metalleista, jotka ovat edelleen hautautuneena Kuun vaippaan.

– Tiheä aines, mitä se onkaan ja mistä se on tullutkaan, vetää altaan pintaa jopa puoli mailia (reilut 800 metriä) kohti Kuun ydintä, James kuvailee.

Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että Kuun pimeälle puolelle iskeytyneen asteroidin metalliydin saattaa olla edelleen sulamattomana kimpaleena Kuun vaipassa sen sijaan, että se olisi sekoittunut Kuun ytimeen.

Muitakin vaihtoehtoja on esitetty. Yhtenä mahdollisena selityksenä löydökselle pidetään sitä, että massa voisi koostua valtavasta kasaumasta oksideja, joiden synty liittyisi Kuun magman koostumuksessa tapahtuneisiin muutoksiin.

Vaikka toistaiseksi ei ole täysin varmaa, mitä Kuun pimeä puoli kätkee sisäänsä, tutkijat ovat löydöstä innoissaan.

James kuvailee Aitkenin allasta yhdeksi parhaista luonnonlaboratorioista, jossa voidaan tutkia avaruudesta saapuneiden kappaleiden törmäysvaikutuksia - jotka ovat nykytieteen näkemyksen mukaan saaneet aikaiseksi kaikkien olemassaolevien kiviplaneettojen ja -kuiden synnyn.

Asteroideja tutkimalla on siis käytännössä mahdollista saada tietoa aurinkokuntamme synty- ja varhaisvaiheista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt