Ihmisen äärimmäisen kestävyyden raja saatiin selville – ”Yksi niistä kauniista hetkistä, joiden takia tutkija elää”

Julkaistu:

Tutkimuksessa selvisi, että viikkoja kestävän urheilusuorituksen aikana energiankulutuksen katto on noin 2,5 kertaa perusaineenvaihduntataso.
Tutkijat kertovat saaneensa selville ihmisen äärimmäisen kestävyyden rajan, uutisoi Science-lehti verkkosivuillaan.

Duken yliopistossa työskentelevä evoluutioantropologi Herman Pontzer näki mahdollisuuden hakea vastausta tuohon kysymykseen, kun vuonna 2015 järjestettiin Race Across the USA -tapahtuma ja juoksijat taivalsivat 4 957 kilometrin matkan 20 viikon aikana.

Tutkijat halusivat selvittää, kuinka paljon kaloreita maailman kovimmat kestävyysurheilijat kuluttavat päivässä. Tietoa kerättiin kilpailun aikana, ja sitä analysoitiin muissa kestävyysurheilutapahtumissa, kuten triathloneissa, 160 kilometrin ultramaratoneissa ja pyöräilyn ympäriajoissa kerätyn datan rinnalla.

117 maratonia vastaavan matkan kuukausien sisällä juoksevat urheilijat saattavat vaikuttaa pysäyttämättömiltä, mutta suurimmaksi kompastuskiveksi osoittautuivat heidän omat kehonsa.

Aiemmissa tutkimuksissa on käynyt selville, että liikkuessaan muutaman tunnin ajan urheilija voi kuluttaa kaloreita noin viisinkertaista tahtia omaan perusaineenvaihduntatasoon (BMR) verrattuna.

Kun puhutaan jopa viikkoja kestävästä urheilusuorituksesta, raja asettuu noin 2,5:een eli noin 4 000 kilokaloriin päivässä. Urheilijan ylittäessä kyseisen rajan keho joutuu turvautumaan rasvavarastoihin saadakseen tarvittavan energian.

– Se oli yksi niistä kauniista hetkistä, joiden takia tutkija elää. Päädyimme saamaan selville ihmisen suorituskyvyn rajan, käyrän siitä mihin ihmiset pystyvät, iloitsee Pontzer.

– Se on erittäin mahtavaa dataa. Se näyttää erittäin vakuuttavasti, että ihmiskestävyyden äärirajoilta löytyy selkeä raja, kommentoi Harvardin yliopiston evoluutiobiologi Daniel Lieberman, joka ei ollut mukana tutkimuksessa.