Naisen aivoista löytyi elävä lapamato – ”Lopetin kysymysten esittämisen ja aloin juhlia”

Julkaistu:

Rachel Palma oli onnellinen, koska hänellä ei ollutkaan aivokasvainta.
42-vuotiaan yhdysvaltalaisnaisen aivoista on löytynyt elävä lapamato, uutisoivat muun muassa Live Science-sivusto ja WABC-TV -kanava.

Newyorkilaiselle Rachel Palmalle löytö oli suuri helpotus, sillä hän ehti jo pelätä pahinta. Lääkärit nimittäin arvelivat oireiden perusteella, että kyseessä voisi olla pahanlaatuinen aivokasvain.

Palmalla esimerkiksi oli vaikeuksia muistaa sanoja, ja hän saattoi yhtäkkiä pudottaa esineitä maahan. Magneettikuvauksen yhteydessä lääkärit huomasivatkin aivoissa jotakin erikoista.

– Olimme huolissamme siitä, että se voisi mahdollisesti olla syöpä, neurokirurgi Jonathan Rasouli sanoo.

Operaation yhteydessä lääkärit kokivat jättiyllätyksen. Aivokasvaimen sijaan he löysivät jotakin, joka muistutti kiveä tai viiriäisenmunaa. Tutkiessaan sitä tarkemmin esiin tuli pieni lapamato.

– Sitä, mitä näimme leikkauksessa, emme olleet odottaneet lainkaan. Oli niin suuri helpotus nähdä, että pahanlaatuisen aivokasvaimen sijaan hänellä oli lapamato, kertaa Rasouli.
Palmalla diagnosoitiin kystiserkoosi, jossa suun kautta elimistöön päässeet parasiitit saavat aikaan keskushermosto-oireita. Nainen ei osaa sanoa taudin alkuperää.

– Lopetin kysymysten esittämisen ja aloin juhlia ja ottaa elämästä mahdollisimman paljon irti.
Loisia pitkään tutkinut erikoislääkäri Sakari Jokiranta on aiemmin kertonut, että parasiitti on tuttu Suomessakin.

– Yksi dramaattisimmista loisista, joihin olen itse törmännyt on tämä Taenia solium-mato, joka aiheuttaa kystiserkoosin (matorakkulataudin). Mato on sian suolistoloinen. Ihminen saa munia suuhunsa, ja vapautuvat toukat hakeutuvat kudoksiin, esimerkiksi aivoihin, Jokiranta totesi vuonna 2018.

Kystiserkoosi on potentiaalisesti hengenvaarallinen. Loinen voi olla varsin vaaratonkin, jos se vain pysyy tärkeimpien sisäelimien ulkopuolella.