Tuore tutkimus paljastaa uutta tietoa salaperäisen Stonehengen ja muiden kivimonumenttien historiasta

Julkaistu:

Tutkimuksen mukaan megaliittimonumenttien juuret juontavatkin Ranskaan.
Tuhansia vuosia sitten ihmiset alkoivat pystyttää megaliittejä eli suuria kivimonumentteja ympäri Eurooppaa. Joissain tapauksissa kyse on vain yhdestä hautakivestä, mutta osa monumenteista koostuu useista megaliiteistä.

Euroopassa on noin 35 000 kivimonumenttia, joista monet sijaitsevat lähellä Atlantin rannikkoa. Yksi tunnetuimmista monumenteista lienee Englannissa sijaitseva Stonehenge, joka on yli 3500 vuotta vanha.

Aiemmin on spekuloitu, että monumenttien pystyttäminen juontaa juurensa Lähi-itään, josta se levisi rannikkoteitä pitkin länteen, The New York Times kertoo. Toisen teorian mukaan monumenttien rakentamiseen käytetyt tekniikat kehittyivät erillään eri paikoissa.

Göterborgin yliopistossa työskentelevä tutkija Bettina Schulz Paulssonin mukaan monumenttien pystyttämisen juuret ovat kuitenkin Ranskassa. Schulz Paulsson analysoi 10 vuoden aikana 2 410 megaliitin ja niiden lähiympäristöstä tehtyjä radiohiiliajoituksia. Tutkimus on julkaistu Pnas-julkaisussa.

Tutkija huomasi, että vanhimmat megaliittihaudat Luoteis-Ranskassa, Kanaalisaarilla, Korsikassa ja Sardiniassa oli tehty 4800–4000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Ensimmäiset megaliittihautamonumentit olivat pieniä rakennelmia tai dolmeneita, joissa suurten pystykivien varaan on laskettu suuri kivi vaakaan.

Vain Luoteis-Ranskasta löytyi kuitenkin hautamonumentteja, jotka edelsivät ensimmäisiä megaliitteja. Nämä monumentit olivat pari sataa vuotta vanhempia kuin megaliitit. Hautamonumentit kertovat monumenttien rakentamisen ensimmäisistä vaiheista eikä vastaavia löytynyt muualta.

Schulz Paulssonin mukaan megaliittien pystytys levisi todennäköisesti vesiteitse.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt