Tiede

Tuore havainto mystisestä Ultima Thulesta sai Nasan tiede­miehet äimistymään: ”Miten tällainen kappale on voinut edes muodostua?”

Julkaistu:

Nasan luotain lensi Ultima Thulen ohi 1. tammikuuta. Ohilennon tuloksia analysoidaan yhä, kun luotain lähettää lisää kuvia ja dataa.
Vuodenvaihteessa Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi avaruusluotaimen ohittaneen onnistuneesti kaukaisen Ultima Thulen. Taivaankappale, jonka oikea nimi on 2014 MU69, sijaitsee Aurinkokunnan laitamilla Kuiperin vyöhykkeellä.

Pian ohilennon jälkeen kerrottiin, että Ultima Thule muistuttaa muodoltaan lumiukkoa. Nyt on kuitenkin paljastunut, että Ultima Thule on litteämpi kuin aiemmin on oletettu, Nasa tiedottaa.

– Tämä todella on uskomaton kuvasarja, jonka on ottanut avaruusalus, joka tutkii pientä maailmaa neljän miljardin mailin (noin kuuden miljardin kilometrin) päässä Maasta, päätutkija Alan Stern hehkuttaa tiedotteessa.


Vaikka ohilento tapahtui jo tammikuussa, New Horizons -luotain lähettää edelleen kuvia ja dataa Maahan. Kuvasarjan tarkempi analysointi paljasti totuuden Ultima Thulen muodosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Meillä oli käsitys Ultima Thulesta, joka perustui rajoitettuun määrään kuvia, jotka tulivat ohilennon läheisinä päivinä, mutta nähtyämme enemmän dataa, näkemyksemme on suuresti muuttunut, Stern sanoi.

– On lähempänä totuutta sanoa, että Ultima Thule on muodoltaan litteämpi kuin pannukakku. Mutta mikä on tärkeämpää, uudet kuvat herättävät tieteellisen kysymyksen siitä, miten tällainen kappale on voinut edes muodostua. Emme ole koskaan nähneet mitään tällaista kiertämässä Aurinkoa.

Tutkijat ovat aiemmin kertoneet, että taivaankappale on punertava.


Ensimmäisten kuvien perusteella tutkijat epäilivät, että Ultima Thule olisi muodoltaan keilan tai maapähkinän mallinen. Käsitys Ultima Thulesta on kuitenkin tarkentunut sen jälkeen.

Taivaankappaleen isompaa lohkoa kutsutaan Ultimaksi ja pienempää osaa Thuleksi.

Vaikka luotain jatkaa kuvien lähettämistä, kaikki ohilennon aikana otetut kuvat on nyt saatu perille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt