Tiede

Tutkimus: Merkittävä osa hyönteis­lajeista voi hävitä – aiheuttaa uhan maapallon ekosysteemille

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Luonto
Hyönteisten määrä vähenee jyrkästi maailmassa muun muassa torjunta-aineiden ja muiden tekijöiden johdosta. Tällä voi olla planeetalle ”katastrofaalisia” vaikutuksia, varoittaa tuore tutkimus.
Yli 40 prosenttia hyönteislajeista saattaa hävitä kokonaan muutaman lähivuosikymmenen aikana, kertoo Biological Conservation -tiedelehdessä huhtikuussa julkistettava raportti. Tutkimus on koostettu yli 70:stä ympäri maailmaa kerätystä materiaaliaineistosta, joista osa on peräisin yli sadan vuoden takaa.

Sen mukaan hyönteisten biomassan määrä vähenee jopa 2,5 prosenttia vuodessa, mikä saattaa johtaa laajaan hyönteiskatoon vuosisadan sisään.

Raportissa varoitetaan, että noin 40 prosenttia hyönteislajeista saattaa kadota ja lisäksi jopa kolmasosa lajeista on uhanalaisia, mikä voi johtaa vakaviin vaikutuksiin maapallon ekosysteemissä.

Hyönteisillä on olennainen merkitys maapallon ekosysteemissä ja ravintoketjussa. Hyönteiset muodostavat noin 70 prosenttia maailman eläinlajeista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syy hyönteiskatoon löytyy tutkijoiden mukaan metsänhakkuista, kaupungistumisesta ja luonnon muokkaamisen maanviljelysmaaksi. Muita syypäitä ovat torjunta-aineiden ja kemiallisten lannoitteiden käyttö, sekä biologiset tekijät, kuten ”taudinaiheuttajat ja tuodut lajit” ja ilmastonmuutos.

Pieni ryhmä sopeutumiskykyisiä hyönteislajeja on kyennyt lisääntymään entisestään, mutta määrä ei riitä läheskään kattamaan yleisempää katoa, todetaan raportissa CNN:n mukaan.

Toistaiseksi vain muutamat hyönteislajit lähinnä tropiikissa ovat kärsineet ilmastonmuutoksesta, kun samaan aikaan eräät lajit pohjoisilla alueilla ovat laajentaneet esiintymisaluettaan ilmaston lämmetessä.

Tutkijat kuitenkin varoittavat, että pitkällä tähtäimellä myös ilmaston lämpenemisestä saattaa koitua merkittävä tekijä hyönteiskadossa.

Hyönteistutkija Don Sands varoittaa hyönteiskadolla olevan vakavia seurauksia. Hyönteiskato vaikuttaa ravintoketjun yläpäähän saakka.

Noin 80 prosenttia villikasveista tarvitsee pölyttäviä hyönteisiä lisääntyäkseen ja 60 prosenttia linnuista käyttää hyönteisiä ravintolähteinä.

Sands varoittaa, että kun hyönteisiä syövien lintujen määrä vähenee, saattavat isommat linnut alkaa syödä hyönteisten sijaan toisia lintulajeja.

Sands kertoo, että hänen kotimaassaan Australiassa on havaittu ”hyönteisravinnon loppumisen vuoksi lintujen alkaneen käydä toistensa kimppuun”, ja että tämä ilmiö voi laajeta maailmanlaajuiseksi.

Raportin laatineet tutkijat esittävät hyönteiskadon estämiseksi luonnonvaraisten alueiden suojelua sekä käytössä olevien maanviljelyskeinojen uudistamista, ”etenkin torjunta-aineiden käytön merkittävää vähentämistä ja kestävämpien, ekologisten keinojen soveltamista”.

Tutkijat ovat yrittäneet varoitella jo vuosikausia hyönteiskadosta ja sen vaikutuksista, kun huomio luonnon monimuotoisuuden häviämisestä on keskittynyt isoihin nisäkkäisiin, lintuihin sekä sammakkoeläimiin.