Tiede

Katse taivaalle! – Älä menetä näitä tilaisuuksia

Julkaistu:

Taivaanilmiöt
Perjantaina kannattaa katsoa taivaalle, kun Venus ja Jupiter ovat lähekkäin taivaalla. Maanantaina nähdään täydellinen kuunpimennys.
Tammikuu on tähtitaivaan tuntijoille ja luonnosta kiinnostuneille todella vilkasta aikaa. Aurinkokunnan kirkkaimmat planeetat, Venus ja Jupiter, ovat lähekkäin taivaalla. Maanantai-aamuna 21.1. tapahtuu täydellinen kuunpimennys.

– Venus ja Jupiter, ovat lähekkäin taivaalla perjantaista 18.1. alkaen. Ilmiötä, jossa kaksi tai useampi taivaankappale näkyy lähekkäin taivaalla, kutsutaan konjunktioksi. Venus ja Jupiter ovat lähimmillään toisiaan tiistaiaamuna 22. tammikuuta, Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljestrom kertoo.

Kokemuksia hakemaan ja kuvaamaan

– Maanantai-aamuna 21.1. tapahtuva täydellinen kuunpimennys on itsessään vaikuttava luontokokemus, jonka seuraaminen ihan rauhassa jää varmaan mieleen, hän sanoo.

– Kuunpimennyksen valokuvaaminenkin voi tuottaa hienoja kokemuksia, sillä se näkyy syvän ruskeanpunaisena, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Erilaisia kuunpimennyksiä nähdään maapallolla 2–5 kappaletta joka vuosi, mutta täydelliset pimennykset ovat harvinaisempia. Kaikki näistä eivät edes näy Suomessa. Seuraava täydellinen kuunpimennys voidaan nähdä Suomessa vasta vuonna 2025, Liljeström kertoo.

Lue lisää: Harvinainen näky taivaalla: Mars tallentui kuviin pienenä punertavana valopilkkuna Kuun alapuolella

Kuunpimennystä voi seurata monin tavoin

Kuunpimennys on verkkainen tapahtuma, jossa ei tapahdu nopeita muutoksia. Sitä voi seurata yhtä hyvin paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Toisin kuin auringonpimennyksen tapauksessa, kuunpimennyksen seuraaminen on aivan yhtä turvallista kuin minkä tahansa kuutamon katselu.

Nyt nähtävän pimennyksen dramaattisin ja näyttävin osuus eli täydellinen vaihe kestää 62 minuuttia. Kokonaisuudessaan pimennys kestää yli viisi tuntia. Pimennyksen lopun muutoinkin vaikeasti havaittava osittainen vaihe jää eteläisessä ja itäisessä Suomessa horisontin taa, sillä Kuu laskee siellä kesken pimennyksen. Lapissa ja Pohjalaismaakunnissa pimennys voidaan nähdä kokonaan.

Otitko kuvan tai videon näyttävästä taivaanilmiöstä? Lähetä se Ilta-Sanomien toimitukseen WhatsApp-numeroon 040 660 9019, kännykän MMS-viestinä numeroon 13456, tai sähköpostitse osoitteeseen uutiset@is.fi / videot@is.fi tai täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt