Tiede

Kiina ilmoitti luotaimen laskeutuneen Kuun ”pimeälle puolelle” – sitten twiitti poistettiin

Julkaistu:

Avaruus
China Daily ehti jo hehkuttaa Twitterissä uuden ajanjakson alkamista.
Vielä on epäselvää, onko ensimmäinen ihmisen lähettämä luotain laskeutunut Kuun ”pimeälle puolelle”. Asiasta uutisoi CNN verkkosivuillaan.

Kiina ehti jo ilmoittaa historiallisesta laskeutumisesta torstaiaamuna Twitterissä, mutta China Dailyn twiitti poistettiin myöhemmin.

– Kiinan Chang'e-4 -luotain laskeutui Kuun kaukaisemmalle puolelle, aloittaen uuden ajanjakson ihmiskunnan Kuun tutkimisen historiassa, twiitissä luki.

Mikäli laskeutuminen onnistui, Kiina ottaa askeleen lähemmäs johtavaksi avaruusvallaksi Yhdysvaltain ja Venäjän ohella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koskaan aiemmin ei Kuun Maahan näkymätöntä puolta ole tutkittu pinnalta käsin. Kesällä tulee kuluneeksi tasan 50 vuotta ihmisen ensimmäisestä käynnistä Kuussa.

Joulukuun 7. avaruuteen laukaistu Chang'e-4 on kiertänyt Kuuta lähimmillään 15 kilometrin etäisyydellä laskeutumiseen valmistautuessa. Aiempi Chang'e-3 laskeutui Kuun Maahan näkyvälle puolelle joulukuussa 2013.

Chang'e-4:n laskeutumispaikka on Aitkenin tasangolla Kuun etelänavan lähettyvillä. Von Kàrmàn -kraatteri on Kuun suurin, vanhin ja syvin kraatteri. Se muodostui valtavassa törmäyksessä Kuun varhaisvaiheessa nostattaen aineksia Kuun syvemmistä kerroksista. Näitä tutkimalla toivotaan saatavan uutta tietoa Kuun syntyhistoriasta.

Kuumönkijä mukana

Chang'e-4:n mukana on myös pieni kuumönkijä, joka liikkuu Kuun pinnalla muutaman sadan metrin säteellä.

Laskeutujan mukana Kuun pinnalle saapuu myös elämää. Testisäiliössä on silkkitoukkia, perunaa ja lituruohon siemeniä, joiden selviytymistä ja kasvua ”minibiosfäärissä” seurataan.

Chang'e-4:n avulla kartoitetaan myös mahdollisuuksia jatkossa sijoittaa radioteleskooppi Kuun takapuolelle. Sijainti olisi ihanteellinen, koska teleskooppi on suojassa havaintoja häiritseviltä Maan radioaalloilta.

Kuusta on aina Maahan päin sama puoli, koska kiertolainen on vuorovesilukittunut Maan kanssa.

Chang'e-4 on osa Kiinan laajempaa kuuohjelmaa. Kahdella ensimmäisellä lennolla kerättiin tietoa kiertoradalta. Seuraavien kahden luotaimen on tarkoitus kerätä näytteitä Kuun pinnalta ja toimittaa ne tutkittaviksi Maahan.

Lisäksi Kiina harkitsee miehitettyä laskeutumista Kuuhun mahdollisesti ensi vuosikymmenen loppupuoliskolla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt