Tiede

Suora lähetys kello 21: Nasan luotain tutkii jäistä maailmaa Aurinkokunnan laidalla – tutkijat kertovat löydöistä

Julkaistu:

Avaruusluotain New Horizons kuvasi ohitti Ultima Thulena tunnetun taivaankappaleen vuodenvaihteessa.
Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan New Horizons -luotain on onnistuneesti ohittanut Ultima Thulena tunnetun jäisen kivimuodostelman, Nasa tiedottaa. Koskaan aiemmin ei avaruusalus ole ohittanut yhtä kaukana sijaitsevaa kohdetta. Luotain ohitti taivaankappaleen noin 3 500 metrin etäisyydellä.

Nasa järjestää luotaimen löydöksiin liittyen tiedotustilaisuuden kello 21 Suomen aikaa. ISTV esittää tilaisuuden suorana.

Avaruustutkijat eivät saaneet yhteyttä luotaimeen kymmeneen tuntiin suuren etäisyyden takia. Kun signaali luotaimesta lopulta saatiin, tutkijat John Hopkinsin yliopistossa Marylandissa puhkesivat aplodeihin, The Guardian kertoo. Nasa julkaisi useasta kuvasta koostetun kuvan Ultima Thulesta pian ohilennon jälkeen, mutta luotaimen keräämän datan lataamiseen menee noin 20 kuukautta.


Ultima Thule on oikealta nimeltään 2014 MU69 ja se sijaitsee Aurinkokunnan laitamilla Kuiperin vyöhykkeessä. Auringosta on sinne matkaa neljä miljardia mailia (reilu 6 miljardia kilometriä) Auringosta. Se löydettiin Hubble-teleskoopin avulla vuonna 2014.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taivaankappaleesta tiedetään vain vähän. Tutkijoiden mukaan Ultima Thule saattaa ulkonäöltä muistuttaa maapähkinää ja koostua jäätyneestä hiilimonoksidista, hiilidioksidista, molekulaarisesta typestä ja metaanista. Muodostelman uskotaan voivan paljastaa tutkijoille lisää tietoa Aurinkokunnan synnystä 4,6 miljardia vuotta sitten.

– Emme ole koskaan päässeet tutkimaan tällaista kohdetta. On vaikea sanoa mitä löydämme, mutta olen valmis yllättymään, sanoi tehtävän parissa työskentelevä tutkija Kelsi Singer BBC:lle ennen ohilentoa.


Tutkijat kertovat tiedotteessa, että luotaimen ottamat kuvat Ultima Thulesta viittaavat siihen, että kivimuodostelma saattaa muistuttaa ulkonäöltään keilaa, joka pyörii. Kooltaan kappale on arviolta 32 kilometriä pitkä ja 16 kilometriä leveä. Vaihtoehtoisesti Ultima Thule koostuu kahdesta erillisestä kappaleesta, jotka kiertävät toisiaan.

New Horizons -luotain puolestaan lähti matkaan tammikuussa 2006. Luotain tutki ensin kääpiöplaneetta Plutoa.