Tiede

Tuhansia vuosia vanhat ”ylösalaiset puut” uhkaavat kuolla

Julkaistu:

Apinanleipäpuita uhkaa kuolema Etelä-Afrikassa. Syynä saattaa olla ilmaston nopea muuttuminen. Näin kertoo Nature Plants -tiedelehti.
Vanhimpia afrikkalaisia puita uhkaa kuolema. Näin kertoo Nature Plants -tiedelehti. Kyseessä ovat apinanleipäpuut, joiden tieteellinen nimi on Adansonia digitata. Puita kutsutaan myös nimillä baobab ja baobabpuu. Puut voivat elää normaalisti jopa 3 000 vuotta. Vanhimpien puiden uskotaan olevan jopa 6 000 vuotta vanhoja.

Puut voivat kasvaa yli 25 metriä korkeiksi ja olla jopa 45 metriä paksuja.
Nature Plantsin raportin mukaan osa puista on jo kuollut kuivuuden takia. Apinanleipäpuu varastoi vettä, ja sen tilavuudesta 70–80 prosenttia on oltava vettä, jotta puu ylipäätään pysyisi pystyssä. Liiallinen kuivuus on siis hyvin tuhoisaa puille.

– Vielä jokin aika siten oltiin siinä uskossa, että apinanleipäpuut voivat hyvin kasvualueillaan, mutta hiljattain julkaistun tieteellisen artikkelin mukaan tarkempi tutkimus osoitti, että puut ovatkin huonokuntoisia, Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha ylipuutarhuri Simo Laine kertoo Ilta-Sanomille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa vielä ei olla aivan varmoja, mistä puiden huono kunto johtuu.

– Yksi pieni apinanleipäpuu kasvaa meilläkin Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa, Laine sanoo.


Taustalla ilmastonmuutos?

Apinanleipäpuiden kohtalosta kertoi Warner Median omistama CNN eli Cable News Network. CNN vieraili Etelä-Afrikan tasavallassa sijaitsevassa Krugerin luonnonpuistossa. Puiston apinanleipäpuut kärsivät CNN:n mukaan ilmastonmuutoksen aiheuttamasta kuivuudesta. Jos kuivuus iskee puiden kukinta-aikaan, puut voivat kuolla.

 

Vielä jokin aika siten oltiin siinä uskossa, että apinanleipäpuut voivat hyvin kasvualueillaan, mutta hiljattain julkaistun tieteellisen artikkelin mukaan tarkempi tutkimus osoitti, että puut ovatkin huonokuntoisia.

Maailman luonnonsäätiö eli WWF arvioi, että ihmisten aikaansaama ilmastonmuutos on niin äkillinen ja voimakas, että luonnolla on vaikeuksia sopeutua muutoksiin.

Apinaleipäpuita on pidetty Afrikassa kasvualueensa tunnusomaisena lajina, josta on on olemassa monenlaisia myyttisiä kertomuksia. Puita kutsutaan muun muassa elämänpuiksi ja ”ylösalaisiksi puiksi”. Jos elämänpuu kuolee, se voi tarinoiden mukaan olla merkki muunkin elämän alkavasta tuhosta planeetallamme.
– Tutkimustemme mukaan varsinkin eteläisen Afrikan apinaleipäpuut voivat huonosti. Tutkimistamme kuudesta suurimmasta apinaleipäpuusta kuusi oli kuolemaisillaan, Etelä-Afrikan Johannesburgissa työskentelevä puiden tutkija Stephan Woodborne kertoo CNN:n haastattelussa.

Ota kantaa

Oletko huolissasi ilmastonmuutoksesta?

Kyllä 72% En 28%
Ääniä yhteensä 10450

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt