Tiede

Aurinkokuntamme kaukaisin kohde löytyi – ”super-Maa” yhä piilossa etsijöiltä

Julkaistu:

Aurinkokunnastamme on ensimmäisen kerran löytynyt kääpiöplaneetta, joka sijaitsee yli 100 kertaa kauempana kuin Maa auringosta.
Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin pikkuplaneettajärjestö ilmoitti maanantaina kohde 2018 VG18:n löytymisestä. Tutkijat tosin kutsuvat kääpiöplaneetta nimellä ”Farout”.

Planeetan lasketaan olevan halkaisijaltaan noin 500-kilometrinen ja väriltään pinkihkö. Väri selittyy sillä, että kohde on jään peitossa ja kaukana auringon valosta.

Faroutin kierros auringon ympäri kestää yli 1 000 vuotta, arvioivat tutkijat. Sen etäisyys auringosta on 120 AU:ta. Yksi AU on Maan etäisyys auringosta, eli 149,6 miljoonaa kilometriä.

Esimerkiksi Pluton etäisyys on 34 AU:ta.


Kohteen havaitsivat tähtitieteilijät Scott S. Sheppard, David Tholen ja Chad Trujillo. Farout havaittiin japanilaisen Subaru 8 -teleskoopin avulla Havaijin Mauna Keasta marraskuussa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ryhmä on yrittänyt vuodesta 2014 paikantaa mystistä super-Maan kokoista planeettaa, jonka arvellaan piilottelevan jossain aurinkokuntamme reunamilla. Sitä kutsutaan nimillä Planeetta Yhdeksän tai Planeetta X.


Tutkijaryhmän mukaan aurinkokunnan laitaman kääpiöplaneettojen kiertoratojen poikkeavuus selittyisi jonkun massiivisen kohteen painovoiman vaikutuksella.

Tutkijat pitävät epätodennäköisenä, että kaasuplaneettajättiläisten Neptunuksen tai Uranuksen painovoima voisi vaikuttaa kääpiöplaneettoihin saakka.

– Useiden tunnettujen pienten, kaukana aurinkokunnassa olevien kohteiden kiertoratojen samankaltaisuudet johtivat oletukseemme, että useiden satojen AU:den etäisyydellä on olemassa kaukainen, massiivinen planeetta, joka paimentaa pienempiä kohteita, toteaa Sheppard tutkijaryhmän lausunnossa.