Tutkimus: Luomu voi kuormittaa ilmastoa jopa 70 prosenttia enemmän kuin tavallinen viljely - Tiede - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Luomu voi kuormittaa ilmastoa jopa 70 prosenttia enemmän kuin tavallinen viljely

Luomulla on kuitenkin muita etuja. Se on esimerkiksi eläinten hyvinvoinnin kannalta parempi vaihtoehto, muistuttaa apulaisprofessori Stefan Wirsenius.

Viljan puintia Tuusulassa elokuussa.

17.12.2018 23:19

Ruotsalaisen Chalmersin teknillisen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että luomuviljely kuormittaa ilmastoa enemmän kuin tavallinen viljely.

Tutkimus julkaistiin tiedelehti Naturessa ja siitä kertoi Suomessa ensimmäisenä Tiede.

Suuremman kuormituksen taustalla on se, että tuottaakseen saman verran satoa kuin tavallinen viljely, luomuviljely vaatii rutkasti enemmän peltopinta-alaa.

– Tämä suurempi maankäyttö puolestaan johtaa epäsuorasti suurempiin hiilidioksidipäästöihin, apulaisprofessori Stefan Wirsenius kuvailee tiedotteessa.

Tutkimuksen laskelmien mukaan luomu saattoi kuormittaa ilmastoa jopa 70 prosenttia enemmän kuin tavallinen viljely.

– Tutkimuksemme osoittaa, että Ruotsissa viljellyillä luomuherneillä on noin 50 prosenttia suurempi ilmastovaikutus kuin tavallisilla herneillä. Jossain tuotteissa ero on jopa suurempi. Esimerkiksi ruotsalaisen luomutalvivehnän kohdalla puhutaan lähemmäs 70 prosentin erosta.

Suurin merkitys sillä, mitä syö

Wirsenius kollegoineen tarkasteli luomun ympäristövaikutuksia uudella hiilihyötyindeksiksi kutsutulla menetelmällä.

Indeksi huomioi, kuinka paljon hiiltä on sitoutunut metsiin ja kuinka paljon lisää hiilidioksidia päätyy ilmakehään sen seurauksena, että metsiä hakataan peltojen tieltä.

Wirsenius korostaa, etteivät tutkimustulokset tarkoita sitä, että kuluttajien pitäisi välittömästi luopua kaikenlaisesta luomusta. Päinvastoin. Sillä on suuri merkitys, millaista ruokaa syö.

Yleisesti ottaen ilmaston kannalta on parempi suosia kasviksia ja etenkin vähentää naudan- ja lampaanlihan syömistä. Sika, kana, kalat ja kananmunat kuormittavat ympäristöä vähemmän.

– Esimerkiksi luomupapujen tai luomukanan syöminen on paljon parempi valinta kuin perinteisesti kasvatetun lihan. Luomulla on muitakin etuja. Se on parempi valinta esimerkiksi eläinten hyvinvoinnin kannalta.

– Mutta mitä tulee ilmastovaikutuksiin, yleisesti ottaen luomu on tavallista viljelyä huonompi vaihtoehto.

Juttua muokattu 18.12. klo 18.00: Asiasta kertoi Suomessa ensin Tiede-lehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?