Suomaistutkijat kehittivät rokotteen mehiläisille – tavoitteena estää koko maailmaa uhkaava katastrofi - Tiede - Ilta-Sanomat

Suomaistutkijat kehittivät rokotteen mehiläisille – tavoitteena estää koko maailmaa uhkaava katastrofi

Mehiläiset ovat elintärkeä osa maailman ravinnontuotantoa, sillä ne pölyttävät valtaosan viljelykasveista.

Julkaistu: 15.12.2018 8:10

Helsingin yliopiston tutkijoiden kehittämä rokote on tiettävästi ensimmäinen laatuaan.

Helsingin yliopistossa on kehitetty mehiläisille tarkoitettu rokote, jonka tutkijat mainostavat olevan ensimmäinen laatuaan. Rokotteen tarkoituksena on suojella mehiläisiä niitä tappavilta taudeilta.

Kasveja pölyttävät mehiläiset ovat tärkeä osa ruokatuotantoa. Kolme neljäsosaa maailman viljelykasveista on riippuvaisia mehiläisten tekemästä pölytystyöstä, jonka ansiosta kasvit pystyvät lisääntymään.

Viime vuosina mehiläisten ja muiden hyönteisten määrä on kuitenkin romahtanut hälyttävästi. Vuonna 2016 tehdyssä YK:n vetämässä tutkimuksessa arvioitiin, että 40 prosenttia selkärangattomista pölyttäjistä, kuten mehiläisistä ja perhosista, oli uhassa hävitä kokonaan. Uhanalaisiksi luokiteltiin myös 16,5 prosenttia pölytystyötä tekevistä selkärankaisista, kuten linnuista ja lepakoista.

Hyönteisten katoamisesta syytetään hyönteismyrkkyjä, viruksia, sieniä ja punkkeja tai näiden tekijöiden yhteisvaikutusta. Tutkijat varoittavat pölyttäjien katoamisen nostavan ruoan hintaa ja voivan johtaa ruokapulaan. Pahimmillaan edessä voisi olla koko maailmaa uhkaava ruokakriisi.

Helsingin yliopiston tutkijoiden Dalial Freitakin ja Heli Salmelan kehittämä rokote toimii ihmisten saamien rokotteiden tapaan antamalla mehiläisille vastustuskyvyn pölyttäjäyhteisöjä uhkaavia tauteja vastaan. Mehiläisiä ei tosin ole tarkoitus rokottaa neuloilla, vaan yhdiste siirretään niihin ravinnon kautta.

Yliopiston verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa rokotteen kerrotaan perustuvan vitellogeniini-nimiseen proteiiniin, joka auttaa mehiläistä siirtämään taudinaiheuttajaa mehiläisen muniin ja sitä kautta niiden jälkeläisiin. Tutkijoiden mukaan mehiläisten rokottamista pidettiin aiemmin mahdottomana.

– Jos kykenemme tällä keksinnöllä pelastamaan edes pienen osan mehiläiskannasta, uskon meidän onnistuneen ja pelastaneen maailmaa edes hieman, sanoo Freitak tiedotteessa.

Hänen mukaansa jo kahden tai kolmen prosentin kasvu mehiläiskannassa olisi valtavan merkittävä asia. Freitak arvioi, että rokote voisi olla markkinoilla neljässä–viidessä vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?