Tiede

Tältä kuulostaa Marsissa – Nasan InSight-luotain tallensi planeetan ”kummittelevan” äänimaiseman ensimmäistä kertaa

Julkaistu:

Avaruus
Nasan InSight-luotain tallensi Marsin tuulien murinaa. Ihmisen lähettämä luotain on laskeutunut punaiselle planeetalle viimeksi kuusi vuotta sitten.
Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan InSight-luotain on lähettänyt äänimateriaalia punaisen planeetan äänimaisemasta. Luotain laskeutui onnistuneesti Marsin pinnalle 26. marraskuuta.

Jutun pääkuvan paikalla olevalla videolla InSightin laskeutumista edeltäviä tunnelmia. Ääniraidat Marsin tuulista ovat alempana tässä jutussa.

Aikaa ihmisen edellisestä vierailusta naapuriplaneetalla on ehtinyt kulua kuusi vuotta. Vain noin 40 prosenttia Marsiin suuntautuneista lennoista on onnistunut historiassa. Kukaan muu kuin Nasa ei ole onnistunut laskeutumaan planeetalle.
Viime viikolla luotain jakoi kuvan Marsin maisemasta. Nyt on saatu puolestaan ääntä. InSightin sensorit tunnistivat ja tallensivat Marsin matalaa, kummittelevaa kurnutusta, ryminää ja jylinää, joka on syntynyt tuulen puhallellessa noin 5–7 metriä sekunnissa.


Alla Nasan YouTubeen lataamia videoita, josta voit kuunnella Marsin tuulia. Kannattaa kuunnella kuulokkeet korvilla, sillä siten äänen kuulee paremmin.

– Tämän ääniraidan tallentaminen oli suunnittelematon, mutta mukava yllätys, sanoo tutkija Bruce Banerdt planeettalennoista vastaavasta Jet Propulsion -laboratoriosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mutta yksi osa hankkeestamme on omistettu mittaamaan liikettä Marsissa, niin luonnollisesti se sisältää liikkeen, joka syntyy ääniaalloista, Banerdt jatkaa Nasan tiedotteessa.
  • Video: Nasan valvomossa juhlittiin riehakkaasti InSight-luotaimen laskeutumista.

Alla raakamateriaalia InSightin Sensometerin tallentamasta äänestä:


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt