Tutkijoilta läpimurto: edullinen testi tunnistaa syövän 10 minuutissa - Tiede - Ilta-Sanomat

Tutkijoilta läpimurto: edullinen testi tunnistaa syövän 10 minuutissa

Uusi menetelmä saattaa mullistaan syövän tunnistamisen rutiinitutkimukset, kertoo brittilehti Guardian.

Elektronimikroskoopin kuva rintasyöpäsolusta ja sitä vastaan hyökkäävästä antigeenista.­

5.12.2018 3:30

Tutkijat ovat onnistuneet kehittämään yksinkertaisen, nopean ja edullisen menetelmän tunnistaa syöpäsolut ihmisen elimistössä. Läpimurrosta kertovan brittilehti Guardianin mukaan australialaisen Queenslandin yliopiston tutkijoiden kehittämä testi käyttää väriään vaihtavia nesteitä, joiden avulla on mahdollista selvittää syöpäsolujen esiintyminen ihmisen verestä.

Guardianin mukaan uuden menetelmän etuja ovat sen edullisuus ja nopeus. Testitulokset on mahdollista saada alle kymmenessä minuutissa.

– Tekniikan suuri vahvuus on se, että se on erittäin halpa ja yksinkertainen tehdä, joten se on helppo ottaa käyttöön klinikoilla, sanoo tutkija Laura Carracosa Guardianille.

Menetelmän heikkouksiin taas kuuluu epätarkkuus, sillä sen avulla voidaan selvittää ainoastaan syövän olemassaolo, ei sairauden laatua tai sijaintia elimistössä.

Tästä huolimatta uuden testin toivotaan yleistyvän ja mullistavan syövän tunnistamiseen liittyviä rutiineja. Syövän paranemisen kannalta on usein ratkaisevaa, että sairaus kyetään tunnistamaan aikaisessa vaiheessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?